Sammenlignet med andre yrker, er det en høy andel ansatte i næringsmiddelindustrien som oppgir å ha luftveisplager.
I tillegg har operatører i næringsmiddelindustrien et høyere legemeldt sykefravær grunnet astmadiagnose, sammenlignet med andre bransjer.
Det kommer fram av STAMIs Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2021.
Vi vet lite om næringsmidler og eksponering
At eksponering for et kreftfremkallende stoff kan være ugunstig for helsen, er logisk for alle og enhver. Det er nok mindre selvfølgelig at man også kan ta skade av å eksponeres for matvarer.
Det tror stipendiat Christine Darbakk kan være en av grunnene til at helseeffektene av å produsere næringsmidler har fått mindre oppmerksomhet enn eksponering for kjemiske stoffer som vi vet er farlige.
− De siste årene har man blitt mer oppmerksomme på at næringsmiddel i støvform kan føre til allergiske reaksjoner, yrkesastma og rhinitt − betennelse i slimhinnen i nesen. Med unntak av bakerier, mangler vi studier som vurderer eksponeringer i denne bransjen, forklarer hun.
Eksempler på bestanddeler i støvet som kan gi helseeffekter, er allergener, endotoksiner fra bakterier og mykotoksiner fra sopp.
Rekrutterte 50 ansatte
Nå har Darbakk gjennomført en studie som bidrar til å øke kunnskapen på feltet.
Målet har vært å undersøke eksponeringen for inhalerbart støv i en norsk fabrikk som produserer pulvermat. Inhalerbart støv er den delen av støvet som arbeidstakeren kan puste inn gjennom munn og nese.
I studien rekrutterte forskerne 50 ansatte ved pulvermatfabrikken. De utførte personlige målinger av eksponering for inhalerbart støv både for fullskift og spesifikke oppgavebaserte aktiviteter.
Så analyserte de støvet for å identifisere variasjoner innad og på tvers av avdelinger, samt mellom sesonger og kjønn.
− Studien viste at det er høy eksponering for inhalerbart støv blant arbeidere, spesielt de som er involvert i manuell veiing, miksing og tilsetting av pulver, oppsummerer Darbakk.
Sesongvariasjoner var også tydelige. Prøver tatt om høsten viste høyere konsentrasjoner av inhalerbart støv i alle avdelinger, sammenlignet med sommeren.
Eksponeringene må kartlegges
Darbakk mener funnene fra denne studien er viktige for å kunne forbedre arbeidsmiljøet i fabrikker som produserer pulvermat.
− Resultatene viser at det er nødvendig å kartlegge eksponering for inhalerbart støv i næringsmiddelindustrien. Det er også viktig å styrke tiltakene for å beskytte ansatte i matproduksjon mot inhalerbart støv som kan føre til helseeffekter i både nedre og øvre luftveier. Det kan innebære tiltak for å redusere støving fra enkelte råvarer og bedre ventilasjon. Eller som siste utvei, å bruke personlig verneutstyr som beskytter luftveiene. Spesielt for arbeidere som arbeider mye med pulver og tørre ingredienser, sier hun.
I tillegg understreker hun at beskyttelsesrutinene bør justeres etter årstidene siden risikoen for eksponering endrer seg med dem.
Les også: Kva inneheld støvet som svever i lufta på eit bakeri? – STAMI