Målet er at instituttet skal frembringe, foredle og formidle kunnskap om arbeid og helse gjennom å
- skape ny kunnskap gjennom relevante forskningsprosjekter
- ha oversikt over og fortolke den internasjonale vitenskapelige kunnskapsfronten
- overvåke og avdekke utviklingstrekk og nye risikofaktorer i norsk arbeidsliv
- gjøre kunnskap om risikofaktorer og forebyggende virkemidler kjent i norsk arbeidsliv
- bidra til kunnskapsbasert myndighetsutøvelse
- utdanne og dyktiggjøre bedriftshelse- og vernepersonell
Instituttet retter seg mot alle deler av norsk arbeidsliv
STAMI er et forskningsinstitutt, men også et institutt med mange forvaltningsnære oppgaver som omfatter rådgiving til og i direkte dialog med norsk arbeidsliv. Vi jobber med arbeidsmiljøovervåking, kartlegger miljø- og helseforhold, vurderer risiko og kommer med forslag til forebyggende tiltak på arbeidsplassene.
Instituttet har en arbeidsmedisinsk klinikk som utreder pasienter med mulige arbeidsrelaterte sykdommer, gir råd til gravide arbeidstakere og har til rolle å koordinere arbeidet ved de arbeidsmedisinske avdelinger ved helseforetakene.
Vi utvikler og driver også den nasjonale databasen for kjemisk eksponering i arbeidsmiljøet (EXPO), drift av det nasjonale referanselaboratoriet for kjemiske- og biologiske arbeidsmiljømålinger, arbeider med regulatorisk toksikologi og har utleie av prøvetakingsutstyr til norske virksomheter.
Instituttet har også ansvar for formidlingen av sammenhengen mellom arbeid og helse, gir praktisk og forskningsbasert undervisning samt har det nasjonale arbeidsmiljøbiblioteket som er åpent for alle interesserte.
Mer om STAMI
-
Hvor du finner oss og hvordan du kan nå oss.
-
Liste over alle våre avdelinger og ansatte
-
Oversikt over områder og grupper
-
STAMIs årsrapport for 2021.
-
Om vår forskning på arbeidsmiljø.
-
Oversikt over ledige stillinger.
-
Oversikt over STAMIs internasjonale relasjoner.
-
Strategi for Statens arbeidsmiljøinstitutt.
-
STAMIs rådgivende organ
Kort historikk om STAMI
Direktoratet for arbeidstilsynet startet i 1947 et laboratorium for kjemisk analyse og vurdering av eksponering i norsk arbeidsliv. I 1963 ble et Yrkeshygienisk institutt opprettet ut fra dette miljøet, underlagt Kommunal- og arbeidsdepartementet. Dette instituttet ble snart omdøpt Arbeidsforskningsinstituttene, da de nyopprettede instituttene for Arbeidsfysiologi og Arbeidspsykologi, og i 1981 da Muskelfysiologisk institutt, kom til.
I 1986 ble Arbeidspsykologisk institutt skilt ut under navnet Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). AFI jobber hovedsaklig med anvendt, det vil si praktisk, forskning innenfor organisatoriske og psykososiale forhold.
De tre gjenværende instituttene ble slått sammen under navnet Statens forskningssenter for arbeidsmedisin og yrkeshygiene, som i 1988 skiftet navn til det nåværende Statens arbeidsmiljøinstitutt.