Faktabok om arbeidsmiljø og helse er STAMIs oversikt over tilstanden for arbeidsmiljø og arbeidshelse blant sysselsatte i Norge. Her kan alle finne statistikk, analyser og oversikter over hvilke utfordringer som finnes i arbeidsmiljøet i ulike nærings- og yrkesgrupper.
På denne måten gir faktaboka både myndighetene, partene i arbeidslivet og virksomheter en innsikt i hvilke risikofaktorer for helseplager og sykefravær som finnes i det norske arbeidslivet i dag.
– Kunnskap og fakta om arbeidsmiljø og arbeidshelse er grunnmuren i arbeidslivet, og kan bidra til flere hender i arbeid framover. Da er det viktig at virksomhetene bruker kunnskap og fakta når de skal skape gode arbeidsmiljøer. Det kan STAMIs faktabok bidra til, sier STAMIs direktør Therese Hanvold.
Les Faktabok om arbeidsmiljø og -helse 2024 herSe lanseringa av faktaboka her:
Statistikk og analyser om arbeidsmiljø
Faktaboka skildrer status og utviklingstrekk basert på ulike indikatorer som er forankra i internasjonal og nasjonal forsking på sammenhenger mellom arbeidsmiljø og helse.
I faktaboka finner du oversikter over arbeidslivet, med statistikk og analyser om psykososiale, organisatoriske, kjemiske og biologiske, og fysiske risikofaktorer i arbeidsmiljøet i alle næringer og yrker. Her er også statistikk og analyser om hvordan disse faktorene kan påvirke helsa til arbeidstakere, i alle næringer og yrker.
Statistikken i faktaboka bygger på spørreskjemadata og registerdata som er samla inn fra ulike nasjonale dataleverandører. Levekårsundersøkelsen for arbeidsmiljø (LKU-A) er én av disse.
Dette utgjør et sentralt kunnskapsgrunnlag for den systematiske og kunnskapsbaserte innsatsen for å skape gode arbeidsmiljøer som forebygger sykefravær i Norge.
Godt arbeidsmiljø i Norge
I det norske arbeidslivet er arbeidsmiljøet generelt godt. Vi har høy sysselsetting og lav midlertidighet, færre arbeidsskader og arbeidsskadedødsfall, og høy grad av jobbtilfredshet, jobbmotivasjon og tilhørighet til jobben.
Sammenligna med resten av Europa rangerer sysselsatte i Norge høyt når det gjelder jobbtilfredshet og motivasjon.
Norske arbeidstakere har generelt gode muligheter til å påvirke eget arbeid, opplever høy grad av anerkjennelse, oppgir gode utviklingsmuligheter, og høy grad av selvrealisering gjennom jobben, i europeisk sammenheng.
En tredel av sykefraværet er arbeidsrelatert
1 av 3 oppgir at det er forhold ved jobben som er årsaken til sykefraværet. Vi ser en økning i arbeidsrelaterte psykiske plager, spesielt blant yngre i arbeidslivet. I alle aldersgrupper er det økning i andelen som oppgir at de har psykiske plager som skyldes forhold ved jobben.
Muskel- og skjelettplager og psykiske diagnoser står for over 60 prosent av legemeldt sykefravær over 16 dager.
Over tid har andelen sykefravær på grunn av muskel- og skjelettplager minka, mens andelen psykiske diagnoser har økt.
Dobbelt så mye hjemmekontor
Det meste i arbeidslivet har normalisert seg etter unntakstilstanden under koronapandemien.
Men én endring som har satt seg er at flere arbeider på hjemmekontor nå, enn før pandemien. Nå er det over dobbelt så mange som arbeider på hjemmekontor flere dager i uka, enn det var før pandemien.
Dette er en omstilling som store deler av det norske arbeidslivet nå har normalisert, og som ser ut til å være en del av hverdagen for mange. Mer bruk av hjemmekontor og fjernarbeid har gitt oss noen nye utfordringer, samtidig som den velkjente utfordringen med balansen mellom jobb og privatliv har blitt mer tydelig.
Og i mange yrker og næringer kan arbeidstakere oppleve å stå i et fleksibilitetsparadoks. Dette fleksibilitetsparadokset kan du lese mer om her.
Last ned faktaark her
Har du lyst til å henge opp en plakat med nyttig fakta om arbeidsmiljø? Her er noen fakta fra faktaboka på et faktaark om arbeidsmiljø og -helse. Det kan du laste ned her.
Last ned faktaarket her