Undersøkelsen legger vekt på arbeidsmiljøfaktorer, og er utviklet av STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) i samarbeid med med DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Den tekniske plattformen for MUST er gratis for virksomheter i statlig tariffområde.
Kartlegging gir et godt grunnlag
Arbeidsmiljø og arbeidsinnhold kan ha avgjørende betydning for trivsel og motivasjon, men også helse, sykefravær og uførhet. De senere årene har det også kommet ny kunnskap og ny bevissthet knyttet til betydningen for virksomheters tjenestekvalitet, resultater og produktivitet.
Ved aktivt å bruke resultatet fra undersøkelsen, og det utviklede støttemateriellet fra DFØ vil Medarbeiderundersøkelsen i staten (MUST) være et viktig bidrag til:
- å utvikle arbeidsmiljøet i virksomheten
- å bedre samarbeidet mellom de sentrale arbeidsmiljøaktørene
- å løfte arbeidsmiljø inn i styringen
Hva blir undersøkt i MUST?
Undersøkelsen kartlegger det psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet, altså hvordan arbeidet er organisert og utformet, og den sosiale samhandlingen i virksomheten. Det er dermed et bredt utvalg av viktige faktorer i arbeidssituasjonen som blir kartlagt. I tillegg til hovedstammen i undersøkelsen er det mulig å velge ulike moduler som passer ekstra godt for virksomheten der undersøkelsen skal gjennomføres.
Se oversikt over faktorer i hovedundersøkelsen og i de valgfrie modulene
Resultater og videre arbeid
Etter gjennomført kartlegging vil virksomheten få resultatene i form av presentasjoner som blant annet viser risikofaktorer og beskyttende faktorer.
Det å gjennomføre medarbeiderundersøkelsen MUST gir virksomheten informasjon som kan brukes i forbedrings- og utviklingsarbeid. Undersøkelsen gir grunnlag for diskusjoner i fellesskap om hva som er viktig for å oppnå, vedlikeholde og forbedre en god arbeidssituasjon. Dersom virksomheten deltar i undersøkelsen flere ganger får man informasjon om utviklingstrekk i arbeidsmiljø og arbeidsinnhold.
Forskning på innsamlede data
MUST har også et vitenskapelig formål, noe som gir undersøkelsen verdi utover nytten for den enkelte statlige virksomhet og den enkelte medarbeider.
STAMI vil bruke data fra undersøkelsen for å skape kunnskap om hvilke psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøfaktorer som (positivt eller negativt) påvirker helse, fravær og frafall, trivsel, motivasjon og produktivitet.
Les mer om forskningen i MUST og oppbevaring av innsamlede data