Prosjektet er en del av forskningsprogrammet PARC
STAMI deltar i det felleseuropeiske forskningsprogrammet Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC), som har som mål å fremme forskning, dele kunnskap og forbedre metoder innen kjemisk risikovurdering. Les mer om PARC-programmet og tilknyttede prosjekter her.
Bakgrunn
Om lag 34 prosent av norske arbeidstakere oppgir hudkontakt med kjemikalier, ifølge data fra NOA ved STAMI. Kjemikalier man blir eksponert for i arbeidssammenheng, kan oftet bestå av en blanding av både irritanter og allergener, men vi vet ikke helt om denne blandingseksponering gir høyere risiko for irritasjon og/eller allergi, og det finnes ikke risikovurderingsmetoder som har faktisk kan vurdere dette. Slike metoder for risikovurdering er nødvendige for å beskytte utsatte arbeidstakere og befolkningen generelt.
Tradisjonelt har kjemisk risikovurdering i høy grad vært basert på dyrestudier. Det er en overordnet målsetting for PARC å erstatte disse med for eksempel avanserte og målrettede cellekultur/in vitro-modeller («New approach methods – NAMS»). Innen EU jobbes det spesifikt mot at dette skal gjelde også når man vurderer risiko for hudirritasjon og/eller allergi. Men slike in vitro-modeller har ikke blitt undersøkt i forbindelse med blandingseksponeringer for irritanter og allergener i arbeidssammenheng. Det skal dette prosjektet skaffe ny kunnskap om.
Dette undersøker vi i prosjektet
Prosjektet har som hovedmål å undersøke anvendbarheten til in vitro modeller for risikovurdering av eksponering for blandinger av irritanter og allergener gjennom:
1) Identifisering av kunnskapshull i risikovurdering av blandingseksponering for kjemiske stoffer som kan gi hudirritasjon- og allergi.
2) Videreutvikling av nåværende in vitro metoder for risikovurdering av blandingseksponering for kjemiske stoffer som kan gi hudirritasjon- og allergi. Dette vil gjennomføres ved å vurdere anvendbarheten og egnetheten til NAMS, tredimensjonal hud, og «in vivo» hudmodeller for risikovurdering av blandingseksponering for allergener og irritanter.
Eksterne samarbeidspartnere:
- Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet,
- The National Allergy Research Centre (Videncenter for Allergi), Department of Allergy, Dermatology and Venerology, Copenhagen University Hospital Herlev-Gentofte, Gentofte Hospital, Hellerup, Denmark
- Faculty of Health and Medical Sciences, Department of Clinical Medicine, University of Copenhagen, Denmark
- Institute of Immunology and Microbiology, University of Copenhagen, Denmark
- Austrian Agency for Health and Food Safety, Austria
Økonomiske bidragsytere:
Horizon Europe (EU)
Mer informasjon om forskningsprogrammet:
https://www.eu-parc.eu/
PARC-prosjektnummer:
SKINSENMIX (P6.4.1c)