
Eksem, utslett og kløe er vanlige hudplager blant yrkesaktive. Slike plager forbindes ofte med vått arbeid, kjemikalier eller hygieneprodukter.
Men nå viser en ny norsk studie at også psykososiale belastninger på jobben kan være en risikofaktor.
– Vi har lenge visst at kjemisk eksponering for kjemikalier og vann kan gi hudproblemer. Men nå ser vi at også psykososiale belastninger på jobben kan spille en viktig rolle, sier Jose Hernán Alfonso, overlege og seniorforsker på STAMI og en av hovedforfatterne bak studien.
Huden taler sitt språk
Forskerne analyserte svar på en spørreundersøkelse, med deltakere i ulike yrker og næringer. De kartla blant annet jobbkrav, kontroll over arbeidsoppgaver, sosial støtte, og konflikter på arbeidsplassen. I tillegg rapporterte deltakerne om de hadde hudproblemer som utslett, eksem og kløe – spesielt på hender, armer og ansikt.
I studien brukte forskerne både tverrsnittsdata og prospektive data, noe som betyr at de har sett på både øyeblikksbilder og utvikling over tid. Studien bruker data fra et representativt utvalg av arbeidstakere i Norge, hentet fra Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø (SSB).
– Resultatene tyder på at psykososialt arbeidsmiljø ikke bare påvirker den mentale helsen – det kan også vises direkte på huden, påpeker Alfonso.
Konflikter på jobben
Førsteforfatter og STAMI-forsker Randi Hovden Borge, peker på tre faktorer som viste en signifikant sammenheng med hudplager:
- Emosjonelle krav
- Rollekonflikt
- Sosiale konflikter med kolleger, leder, eller kunder og brukere
Blant disse fremsto sosiale konflikter som den sterkeste enkeltfaktoren. Denne faktoren hadde sammenheng med hudplager også over tid, uavhengig av om deltakeren hadde hudproblemer ved studiens start.
– Dette viser at enkelte psykososiale belastninger på jobben kan bidra til utvikling eller forverring av hudplager, særlig konflikter på arbeidsplassen, sier Hovden Borge.
En helhetlig tilnærming til arbeidsmiljø
Studien utvider forståelsen av hva som kan forårsake arbeidsrelaterte hudplager. Det handler ikke bare om ytre påvirkninger – men også om hvordan vi har det på jobb.
Hovden Borge og Alfonso mener derfor at tiltak for å forebygge hudplager ikke bare bør handle om kjemiske eksponeringer, verneutstyr og håndkrem.
Forebyggingstiltak må også handle om tydelige roller og forventninger i arbeidet, støtte og veiledning i emosjonelt krevende situasjoner, samt forebygging og håndtering av konflikter på arbeidsplassen.