Prosjektleder

Prosjektdeltakere

Prosjektstatus

Pågående

Prosjektet er en del av forskningsprogrammet PARC

STAMI deltar i det felleseuropeiske forskningsprogrammet Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC),  som har som mål å fremme forskning, dele kunnskap og forbedre metoder innen kjemisk risikovurdering. Les mer om PARC-programmet og tilknyttede prosjekter her.

Bakgrunn

Mykotoksiner er naturlige, lavmolekylære sekundære metabolitter fra ulike sopparter, som kan forårsake sykdom hos mennesker. Arbeidstakere kan bli eksponert for mykotoksiner fra soppslekten Alternaria innen blant annet landbruk, avfallshåndtering og mat- og forproduksjon. Det finnes pr. i dag ingen grenseverdier for yrkeseksponering for mykotoksiner fra Alternaria, blant annet på grunn av manglende kunnskap om deres iboende toksiske egenskaper.

Dette prosjektet har til formål å tette kunnskapshull om Alternaria-toksiners skadepotensiale for å generere nødvendig kunnskap for fremtidig risikovurdering og fastsettelse av grenseverdier for eksponering.

Dette undersøker vi i prosjektet

STAMI skal bidra i kartleggingen av immuntoksiske effekter av Alternaria-toksiner i cellekulturmodeller. Toll-liknende reseptorers rolle i immunforsvaret er å gjenkjenne molekylære strukturer eller mønstre som er forbundet med smittestoffer, skade eller fare.

Dels studerer vi i hvilken grad toksinene kan påvirke aktivering av toll-liknende reseptor 2 og 4 (TLR2 og TLR4). Dette gjøres i cellelinjer, som er genmodifiserte til å ha høyt nivå av enten TLR2 eller TLR4.

I fase to av prosjektet studeres hvilke immunresponsgener som induseres eller reduseres etter eksponering av en avansert cellekulturmodell av humant bronkieepitel (EpiAirway). Dette med henblikk på å få en oversikt over i hvilken grad epitelet er målorgan for Alternaria-toksiner. Målet er også å teste om EpiAirway kan være en egnet modell for kartlegging av kjemikaliers toksisitet etter inhalasjon.

Eksterne samarbeidspartnere:
Prosjektet ledes av University of Vienna (AU) og BfR (DE). Totalt har prosjektet 18 partnere i 11 europeiske land.

Økonomiske bidragsytere:
Horizon Europe (EU)

Mer informasjon om forskningsprogrammet:
https://www.eu-parc.eu/

Prosjektnummer:
PARC P5.1.1.a: Natural toxins