Prosjektleder

Prosjektdeltakere

Prosjektstatus

Pågående

Dette vil gi grunnlag for å forbedre fremtidig risikovurdering og bidra til implementeringen av EUs «ett stoff – en vurdering» tilnærming.

Prosjektet er en del av forskningsprogrammet PARC

STAMI deltar i det felleseuropeiske forskningsprogrammet Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC), som har som mål å fremme forskning, dele kunnskap og forbedre metoder innen kjemisk risikovurdering. Les mer om PARC-programmet og tilknyttede prosjekter her.

Bakgrunn

Yrkeseksponering for kjemikalier er i EU er regulert av HMS-lovgivningen (kjemiske-agens-direktivet (CAD), karsinogen-mutagen-reproduksjonstoksisk-direktivet (CMRD)) og under REACH forordningen (Registrering, evaluering, autorisasjon og restriksjon av kjemikalier). Grenseverdiene som er satt under CAD og CMRD inkluderer veiledende grenseverdier for yrkeseksponering (IOELV) og bindende grenseverdier (BOELV). HMS-lovgivningen gir ett minimumskrav til helse og sikkerhet i hele EU, og medlemslandene kan fastsette individuelle strengere tiltak. Under REACH kan yrkesmessig kjemisk eksponering reguleres gjennom autorisasjons- og restriksjonsprosesser og såkalte «derived no effect levels» (DNELs). REACH-forordningen er direkte gjeldende i alle medlemsland.

Det kan være forskjeller i tolkningen og implementeringen av HMS-lovgivningsrelatert informasjon (grenseverdier) og REACH relatert informasjon i kjemisk risikovurdering på arbeidsplassen, noe som kan påvirke resultatet av risikovurderingen og dermed risikoreduksjonen.

Dette undersøker vi i prosjektet

Prosjektet gjennomføres ved hjelp av en rekke case-studier. STAMI deltar på to case-studier; en relatert til yrkeseksponering for reproduksjons- og utviklingstoksiske stoffer (CS8) og en om kjemisk risikovurdering på arbeidsplassen (CS3).

I det første case-studiet (CS8) vil det gjøres en litteraturgjennomgang av grenseverdier og sikkerhetsmarginer for reprotoksikologiske effekter i EU og i medlemslandene, samt en sammenlikning over dekningen, verdiene og vitenskapelig grunnlag for grenseverdier (OEL) og DNELs for kjente reproduksjonstoksiske stoffer.

I det andre casestudiet (CS3) er målet å evaluere hvordan arbeidsplassene i praksis anvender grenseverdier for yrkeseksponering og annen regulatorisk informasjon og hvordan dette virker inn på arbeidsmiljøet. Studien består av to deler: 1) en litteraturgjennomgang som gjennom eksempler undersøker ulike alternativer for å regulere yrkesmessig kjemisk eksponering i EU under CAD/CMRD (grenseverdier)- og REACH forordningen (restriksjoner, autorisasjoner, DNEL), og 2) en spørreundersøkelse og intervjuer med henblikk på å kartlegge ulike synspunkter til de ansvarlige for sikkerhet og helse på arbeidsplassene (f.eks. verneombud), tilsynsinspektører og representanter for arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner. Studien gjennomføres i fire land (Finland, Norge, Latvia og Slovenia).

Prosjektet vil gi økt forståelse for hvordan grenseverdier og relatert regulatorisk informasjon brukes i kjemisk risikovurdering og risikoreduksjon på arbeidsplassene, og avdekke potensielle utfordringer og god praksis knyttet til bruk av regulatorisk informasjon.

Eksterne samarbeidspartnere i PARC:
CS3: Finnish Institute of Occupational Health (FIOH, leder prosjektet), Karoliniska Institutet (KI), Jozef Stefan Institute (JSI), Riga Stradins University (RSU)

CS8: Karolinska Insitutet (KI, leder prosjektet), Finnish Institute of Occupational Health (FIOH), Lithuanian University of Health Sciences (LSMU), Riga Stradins University (RSU)

Økonomiske bidragsytere: Horizon Europe (EU)

Mer informasjon om forskningsprogrammet: https://www.eu-parc.eu/

Prosjektnummer: PARC p6.3.2.a_Y1_Tools RA