Eksponeringer i arbeidet kan bidra til en rekke vanlige sykdommer, blant annet diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft, muskel-skjelettsykdommer og psykiske lidelser. De økonomiske kostnadene av arbeidsrelaterte sykdommer utgjør i snitt 2 – 6% av EU-lands BNP, og den totale sykdomsbyrden i befolkningen er på samme nivå som for luftforurensing og fedme. Å redusere jobbeksponeringer og arbeidsrelaterte sykdommer er derfor et viktig mål for myndigheter og næringsliv. Tidligere studier har gitt viktig kunnskap om enkelteksponeringer og helseeffekter, men forholdet mellom helse og eksponering er komplekst, og det er få studier som tar høyde for samspillet mellom ulike eksponeringer og ulike sykdommer i ulike livsfaser.
EPHOR-prosjektet studerer sammenhenger mellom jobbeksponeringer og sykdommer, men i motsetning til tidligere studier, vil EPHOR ta utgangspunkt i den samlede eksponeringen gjennom hele livsløpet, både arbeidsrelaterte eksponeringer og ikke-arbeidsrelaterte eksponeringer (miljøeksponeringer, livsstil og sosioøkonomiske faktorer). EPHOR vil frembringe ny kunnskap ved å utnytte eksisterende datasett (over 40 kohorter som totalt inkluderer over 21 millioner personer) og data som samles inn i prosjektet (to casestudier, på henholdsvis luftveissykdommer og skiftarbeid).
Formålet til EPHOR er å utvikle en verktøykasse som myndigheter, forskere og bedriftshelsetjenester kan bruke som grunnlag for evidensbasert og kostnadseffektiv forebygging av sykdom.
Verktøykassen vil inneholde:
- Nyskapende metoder for innsamling, lagring og analyse av eksponering- og helsedata
- Bedre kunnskap om sammenhenger mellom jobbeksponeringer og sykdommer, inkludert komplekse interaksjoner mellom eksponeringer, biologiske mekanismer og tidlige tegn på sykdom, sårbare grupper (kvinner, innvandrere, arbeidere med utrygge ansettelsesformer) og sårbare livsfaser
- Modeller for å vurdere økonomiske og samfunnsmessige effekter av eksponeringer i arbeidslivet
Verktøykassen vil bidra til en bedre forståelse av det komplekse samspillet mellom arbeidsrelaterte eksponeringer og sykdommer, og gjøre det lettere for ulike aktører å iverksette tiltak for å redusere byrden av sykdommer forårsaket av jobbeksponeringer. En reduksjon i sykdomsbyrden vil bidra til:
- Bedre helse og livskvalitet
- Redusert belastning på helsevesenet
- Økt produktivitet
- Økt konkurranseevne internasjonalt
EPHOR er et unikt og ambisiøst samarbeid mellom 19 partnere fra 12 forskjellige land. Prosjektet er delt inn i 13 arbeidspakker, hvor STAMI er særlig involvert i arbeidspakke 2, 3, 5, 7 og 9. Ingrid Sivesind Mehlum leder arbeidspakke 5.
Du kan lese mer om prosjektet på ephor-project.eu
Eksterne samarbeidspartnere:
TNO, Nederland
ISGlobal, Spania
Institute for Occupational Medicine (IOM), Storbritannia
Aarhus Universitet, Danmark
Karolinska Institutet, Sverige
Katholieke Universiteit Leuven, Belgia
University of Manchester, Storbritannia
Universiteit Utrecht, Nederland
INSERM, Frankrike
Finnish Institute of Occupational Health, Finland
Ethniki Scholi Dimosias Ygeias, Hellas
VTEC-Engineering BV, Nederland
Universitetet i Bergen, Norge
Lifeglimmer, Tyskland
Owlstone Medical Limited, Storbritannia
Interaktiv GMBH, Tyskland
Technologiko Panepistimio Kyprou, Kypros
Stockholms Läns Landsting, Sverige
Økonomisk bidrag:
Prosjektet mottar økonomisk forskningsbidrag fra EUs Horizon 2020 forsknings- og innovasjonsprogram.