Prosjektleder

Prosjektdeltaker

Prosjektstatus

Avsluttet

Forskningsområde

Fysisk arbeidsmiljø

Publikasjon

På STAMI har vi brukt data fra Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag (HUNT) for å studere hørselstap i arbeidslivet. Prosjektet har blant annet bidratt til to doktorgrader og mange fagfellvurderte publikasjoner.

Prosjektet viser at hørselstap er vanlig blant norske arbeidstakere, med en prevalens på 6 % (5 % for mildt og 1% for funksjonsnedsettende hørselstap). Hørselshemmede har høyere risiko for å falle utenfor arbeidslivet og for å motta uførepensjon sammenliknet med normalthørende. Dette gjelder spesielt unge voksne og hørselshemmede som også har øresus. Arbeidstakere med nedsatt hørsel har dessuten en noe lavere årlig inntektsøkning over tid.

Antallet eldre arbeidstakere med hørselstap vil øke, og prosjektet viser at vi bør prioritere forebyggende tiltak for å beholde disse i jobben. Dette kan blant annet være forbedring av akustikk, forbedring av møterom og hørselsstøttende teknologi. Et gledelig funn er at sammenhengen mellom hørselstap og frafall i arbeidslivet er svakere nå sammenliknet med 20 år tilbake i tid.

Prosjektet viser at hørselen i Norges befolkning er bedre nå sammenliknet med 20 år tilbake i tid. Tallene brukes som referansemateriale både av bedriftshelsetjenesten i Norge og av ISO. Forbedringen i hørsel var størst blant eldre menn, og den var blant annet relatert til mindre yrkesstøy, færre røykere, mindre ørebetennelse og høyere utdanning. Vi fant små forskjeller i 20 års hørselsendring mellom ulike yrker i Norge. Dette kan tyde på at de støyreduserende tiltakene fungerer og er en motivasjon for å videreføre disse.

Imidlertid har fortsatt enkelte yrker i Norge høyere risiko for hørselstap, som bygge- og anleggsarbeidere. Her bør det rettes større innsats! Vi studerte også om støyskader kan forverres ytterligere etter at støy eksponeringen har opphørt, noe vi ikke fant holdepunkt for. Andre problemstillinger i prosjektet inkluderte blant annet sårbarhetsfaktorer for hørselstap og tinnitus, inkludert kjønnsforskjeller, bruk av hodetelefoner og høreapparat, og bruk av jobb-eksponeringsmatrise sammenliknet med spørreskjemadata.

Støy er stadig utbredt i norsk arbeidsliv, og i tillegg til støyskader kan det føre til stress og mistrivsel. Det er viktig at vi fortsetter med det gode forebyggende arbeidet mot støyrelaterte helseplager. Prosjektet har gitt relevant kunnskap til bedriftshelsetjenesten, ansatte, arbeidsgivere og beslutningstakere.

Les artikkel om prosjektets samfunnsnytte

Ekstern samarbeidspartner

Folkehelseinstituttet (FHI)