Prosjektleder

Prosjektdeltaker

Prosjektstatus

Pågående

Forskningsområde

Temaovergripende

Intervensjoner som legger til rette for et velfungerende, inkluderende og tilpasningsdyktig arbeidsliv, med høy sysselsetting og redusert sykefravær, er av høy prioritet for arbeidsgivere og beslutningstakere. Eksempler på intervensjoner kan være den såkalte IA-avtalen, som ble introdusert i 2001, og intervensjoner i medisinske settinger hvor arbeidslivsutfall er sentrale, slik som i rehabilitering og medisinsk behandling av individer med ulike helseutfordringer.

Prosjektet er basert på data fra tre store kohorter, konstruert gjennom å koble sammen nasjonale administrative og medisinske registre. To av disse kohortene, basert på STAMI, dekker den generelle befolkningen i Norge, mens den tredje tar for seg pasienter innlagt etter traumatisk skade ved norske sykehus.

Et spesielt fokus vil bli lagt på å studere hvordan man kan definere og estimere effekter av intervensjoner i disse settingene, og hvordan de store datamaterialene kan brukes til å forstå både observert og uobservert heterogenitet i arbeidslivsutfall.

Prosjektgruppen består av forskere med bakgrunn innen kausal inferens og statistiske metode for forløpsanalyse og multistate-modellering ved Universitetet i Oslo, med kunnskap i arbeidsmedisin og klinisk medisin fra STAMI og Oslo Universitetssykehus.

Prosjektet har også samarbeidspartnere i London, Storbritannia, og Lausanne, Sveits, og forskere med bakgrunn i arbeidsmedisin og epidemiologi, og klinisk medisin. En referansegruppe som inkluderer representanter fra sentrale ikke-akademiske parter og brukere i Norge er med for å sikre relevans og formidling av forskningen.

Eksterne samarbeidspartnere: OCBE, UiO (Norge), OUS (Norge), London School of Hygiene and Tropical Medicine (Storbritannia), EFPL (Sveits)

Økonomiske bidragsytere: Norges forskningsråd (NFR-prosjekt 352140)