Hjem Nyheter Hvordan har IA-avtalen fungert i to pandemiår?

Hvordan har IA-avtalen fungert i to pandemiår?

PODKAST: Avtalen fra 2019 som skal redusere sykefravær og frafall i arbeidslivet, løper ut om et år. I denne perioden blir det ekstra vanskelig å si om partene i arbeidslivet har nådd målene i avtalen. STAMI har snakka med NHO og LO om hva som skjer med IA-avtalen framover.

I andre episode av podkasten Arbeidsmiljørådet diskuterer STAMI-direktør Pål Molander IA-avtalen sammen med LO og NHO.

Hør episoden her:

Du kan abonnere på Arbeidsmiljørådet i din podkast-app. Du kan også spille av podkasten i ruta over her, eller hos Spotify, Google, Apple og Anchor.

Forstyrra av pandemien

– Det er aldri lett å måle IA-avtalens effekt på sykefravær, men det er særlig vanskelig nå som vi har hatt en pandemi. Det har vært skyhøyt sykefravær i for eksempel barnehage og i helsevesenet, men det har lite med IA-avtalen å gjøre, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO.

Arbeidsmiljø handler om arbeidet, og hvordan man planlegger, organiserer og gjennomfører arbeidet. Dette er detaljene bak sykefraværstallene som vil kunne fortelle noe om hvor vidt arbeidsmiljøtiltakene virker.

Og arbeidsmiljøtiltak er det vanskeligere å evaluere enn tall og statistikk om sykefravær.

Lærdom til eventuell ny avtale

Det er arbeidsplassene som er arenaen for å nå målene i avtalen. Og hvis arbeidsplassene jobber kunnskapsbasert og målretta med arbeidsmiljø, mener partene i arbeidslivet at målene kan nås.

Ett år før avtalens periode er over, spør vi NHO og LO om hva som blir viktig å ta med videre inn i arbeidet om en eventuell ny IA-avtale.

– Vi må bruke 2022 til å hente inn kunnskap om hvordan vi best kan jobbe videre med arbeidsmiljø framover, sier Nina Melsom, som er arbeidslivsdirektør i NHO.

Arbeidsmiljørådet

Hør flere episoder av Arbeidsmiljørådet her:

Få nyhetsbrev
Lukk