Hvordan påvirkes hjerte- og karsystemet av nattarbeid og lange arbeidsdager? Dette har STAMI forska på.
Her presenterer STAMI-forsker Marit Skogstad prosjektet og funnene. I tillegg presenterer forsker Dagfinn Matre STAMIs satsing A-TID, som skal gi et bedre data- og kunnskapsgrunnlag om samspillet mellom arbeidstidsordninger og helse og sikkerhet blant arbeidstakere i Norge.
Forskere ved STAMI driver et pågående prosjekt som gir nye interessante funn om sammenhengen over tid mellom eksponering for skiftarbeid, som også inkluderer nattarbeid og lange arbeidsdager, og hjerte- og karsykdom.
Arbeidstidsordninger som innebærer nattarbeid og tidlige morgenskift, gir redusert søvn og kan bidra til å øke risikoen for å utvikle helseplager og sykdom. I flere tidligere studier har forskere funnet en sammenheng mellom antall år i skiftarbeid og økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Ifølge Faktabok for arbeidsmiljø og helse 2021 arbeider i alt 34 prosent av alle ansatte utenom ordinær dagtid i form av en skift- eller turnusordning eller en annen ordning. Det tilsvarer 850.000 personer.
Andelen som jobber utenom dagtid varierer fra 3 til over 90 prosent i ulike yrker og er vanlig i næringene sjøfart og luftfart og transportnæringene, helsesektoren, industrien, flere serviceyrker og primærnæringene.