Se forelesning her: I denne forelesninga forteller overlege ved STAMI, Merete Bugge, hvordan støv med kvarts kan påvirke helsa til arbeidstakere i utsatte bransjer.

Kvarts er et mineral som det finnes mye av i norske bergarter. Og når man knuser stein eller borer i stein og fjell frigjøres støv i lufta, og dette støvet vil inneholde ulike mengder kvarts.

Arbeid som frigjør steinstøv er spesielt utbredt i bransjene anlegg og bygg. For eksempel i forbindelse med veibygging, tunneldriving, fjellsikring, gruvedrift, bygging og riving, er arbeid med fjell og stein vanlig.

I steinstøvet er det ulik størrelse på partiklene, og de fleste partiklene stopper i nesa, halsen eller øverst i lungene når vi puster inn. Mye av disse partiklene vil komme ut igjen når vi puster ut.

Slik kan kvarts skade lungene

Men de aller minste partiklene man kan puste inn, kan nå helt inn i lungene der oksygen overføres til blodet. Disse partiklene kaller vi for respirabel kvarts, og de vil bli igjen innerst i lungene.

De respirable kvartspartiklene er så små at vi ikke kan se dem med øynene våre, og man merker heller ikke at man har pusta inn disse partiklene.

Partiklene som har kommet seg helt inn i lungene kan skape en betennelsesreaksjon i luftveiene. Hvis man er eksponert for kvartsstøv over lengre tid vil det kunne oppstå en kronisk betennelsestilstand, som gradvis endrer lungenes funksjon.

Og det tar ofte mange år før man begynner å merke at lungene er påvirka. Og da er det dessverre ikke mulig å snu utviklinga.

Sykdommer som har sammenheng med kvarts

Lungesykdomen silikose har vært kjent i sammenheng med gruvedrift og bergarbeid siden 1600-tallet. I Norge har denne sykdommen tidligere blitt kalt for steinlunge.

Kvartspartikler i lungene kan skape betennelser som forsterker seg selv og blir kronisk. Og etter ti til 45 år kan dette merkes som hoste og problemer med å puste. Det finnes ikke noen god behandling for disse plagene. Det er bare forebygging som er effektivt for å hindre silikose.

Kols er også en lungesykdom som kan utvikle seg langsomt etter eksponering for kvartsstøv over tid.

Studier ved STAMI har vist at arbeidstakere som borer i fjell har en større risiko for å utvikle kols. Også selv om de har vært eksponert for konsentrasjoner av kvarts som er under grenseverdiene som tidligere har vært gjeldende.

Det er også enighet om at det er sammenheng mellom eksponering for kvarts og lungekreft.

Kartlegge risiko

For å ha kunnskap om risiko for eksponeringer ved ulike arbeidsoperasjoner, er det viktig å gjøre målinger av lufta der man arbeider. Da kan man ha oversikt over hvilke tiltak man bør sette inn i ulike situasjoner.

Det er likevel viktig å være klar over at det ikke er noen kjent nedre grense for når respirabelt kvarts kan gi økt risiko for lungekreft.

Nyere estimater anslår at en eksponering for dagens grenseverdi (på 0,05 mg/m3) gjennom et arbeidsliv, vil medføre at fem til ti av tusen arbeidstakere vil få lungekreft.

Avgjørende å forebygge

De vanligste tiltakene for å forebygge eksponering for kvarts er

  • vanning, for å binde støvet
  • ventilasjon, for å transportere støvet bort fra soner der arbeid skjer
  • fjernstyring og avstand til borerigg

Dersom man ikke klarer å holde konsentrasjonen av støv nede under arbeid, må man bruke personlig verneutstyr, som effektive støvmasker.