Publisert

For mange er selve poenget med ferien å hvile og nyte livet med mindre krav og mas, men det er ikke alltid så lett å få til. Vi regner med at en lang ferie skal gjøre oss uthvilt, mer fornøyde eller kanskje hjelpe litt på plager vi hadde før ferien. Og så blir det ikke alltid slik. Live Finne Bakke, forsker ved STAMI, gir deg fem gode råd for at sommerferien skal bli så god som mulig.

1. Reduser forventningene

Det er vanlig å ha høye forventninger til ferien. Alt skal bli bedre da. Når ferien i virkeligheten ikke ble slik vi hadde forventet, kan dette i seg selv føre til plager. Et godt råd er at vi må redusere forventningene til et mer realistisk nivå.

2. Bli enige om hvordan dere vil ha det – før ferien

I hverdagen fylles tiden med jobb og avtaler, og vi er ikke sammen med familien mer enn noen få timer om gangen. I ferien er vi plutselig sammen med partner og barn 24 timer i døgnet. Dette i seg selv gjør at mulighetene for konflikter er større enn ellers, for eksempel ved at folk har ulike ønsker om hvilke aktiviteter dagene skal fylles med. Det er viktig at vi tar oss tid til å bli enige om løsninger som alle kan leve med. Og det må vi gjøre før ferien begynner.

3. Drikk alkohol med måte

Alkohol og ferie kan godt kombineres, men det er smart å gjøre det med måte. De som drikker med måte kan da se fram til en god feriedag også dagen etter. Vær ellers klar over at alkohol forringer søvnkvaliteten slik at du rett og slett blir mer trøtt enn du ellers ville ha vært.

4. Ikke ha for full agenda

Husk at en av de positive tingene du kan få ut av en ferie er å få koblet ut bekymringer og tankene om problemer i hverdagen, og hvilt ut. Det er viktig å ha det moro i ferien. Men vær klar over at mye reising kan være anstrengende. Da risikerer du at du ikke får hvilt ut.

 5. Ta en pause fra nett og mobil

En del av ferien er å komme seg unna, og for å kunne hvile ut, er det viktig å koble ut det som gir bekymringer eller stress. Da kan det være godt å ha perioder uten tilgang til verken internett eller mobiltelefon.

Ha en riktig god og avslappende sommer!