
Hodepine er en utbredt helseplage blant norske sysselsatte. Særlig blant personer i aldersgruppen 20 til 50 år, som utgjør den største delen av arbeidsstyrken.
Hodepine er også en av de vanligste helseproblemene blant arbeidstakere, både i Norge og globalt.
Årsakene er sammensatte
Årsakene til hodepine er sammensatte, og kan forklares med faktorer som både er knyttet til arbeidet og som ikke er det. Arbeidsrelaterte faktorer kan være dårlig inneklima, som trekk, dårlig ventilasjon og utilstrekkelig belysning. Det kan også dreie seg om psykososiale faktorer som høye jobbkrav kombinert med lav jobbkontroll, mobbing eller rollekonflikter.
STAMI har gjennomført en panelstudie som benytter data fra en representativ gruppe yrkesaktive personer i Norge. Deltakerne ble fulgt over tid, og forskerne samlet inn informasjon om inneklimaet på arbeidsplassen deres og eksponering for psykososiale stressfaktorer.
– I studien undersøkte forskerne sammenhengen mellom dårlig inneklima, psykososiale arbeidsmiljøfaktorer og risikoen for hodepine, forteller Cathrine Haugene Ljoså, som er avdelingsleder for Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) på STAMI.
Forsterkende effekt
Resultatene fra studien viste at dårlig inneklima og høye nivåer av psykososiale stressfaktorer ga økt risiko for å utvikle hodepine over tid.
Personer som rapporterte høy eksponering for både dårlige inneklimaforhold og høye psykososiale stressnivåer hadde betydelig høyere sannsynlighet for å utvikle hodepine sammenlignet med de som kun var utsatt for én av faktorene.
– Dette tyder på at dårlig inneklima og psykososialt stress har en forsterkende effekt på hverandre, forklarer Haugene Ljoså.
Hun legger til at studien gir viktig innsikt om hvordan arbeidsmiljøforhold påvirker helse og at den understreker behovet for en helhetlig tilnærming til arbeidsmiljøtiltak der både fysiske og psykososiale faktorer adresseres samtidig.