BAKGRUNN: Vi har tidligere rapportert forekomsten av luftveissymptomer, kotininkonsentrasjon i urin og lungefunksjon blant ansatte i 13 ulike barer og restauranter før og etter at røykeforbudet ved serveringssteder trådte i kraft i 2004. Den samme studien inneholdt en spørreskjemaundersøkelse om luftveissymptomer hos de ansatte før og etter røykeforbudet. I denne artikkelen rapporterer vi funnene fra spørreskjemaundersøkelsen. MATERIALE OG METODE: Studien inkluderte 93 menn og kvinner. Disse ble fulgt i løpet av et skift før røykeforbudet og 3 – 8 måneder senere. Initialt besvarte 86 av deltakerne et spørreskjema om symptomer fra luftveiene, mens 67 gjorde det ved etterundersøkelsen. RESULTATER: Før røykeforbudet rapporterte 39 av 86 (45,3 %) at de noensinne hadde hatt piping i brystet, og 28 (32,6 %) sa at de nylig hadde hatt luftveisinfeksjon. Av de 67 som besvarte spørreskjemaet på begge tidspunktene, anga 43,3 % færre symptomer og 20,9 % flere symptomer etter røykeforbudet, mens 35,8 % rapporterte om samme antall symptomer. Tilsvarende tall blant røykerne var 47,5 %, 15,0 % og 37,5 %. FORTOLKNING: Denne studien viser at innføring av røykeforbud på serveringssteder kan være gunstig for helsen til de ansatte. En stor andel rapporterte imidlertid om flere symptomer etter forbudet.
Røykeforbud på serveringssteder og luftveissymptomer blant ansatte

Skogstad, Marit; Kjærheim, Kristina Jenny; Fladseth, Geir; Molander, Pål
Tidsskrift for Den norske legeforening Den norske legeforening, Tidsskrift for Den norske legeforening 131(21): 2119–2121
Les publikasjon