Hjem Nyheter Kontorlandskap kan gi mindre kontroll og [...]

Kontorlandskap kan gi mindre kontroll og høyere risiko for sykefravær

Flere tidligere studier har funnet sammenheng mellom åpne kontorløsninger og høyere sykefravær. Mangel på kontroll kan være med på å forklare dette.

I de senere årene har kontorutforminger endret seg mye, fra tradisjonelle cellekontorer til åpne kontorlandskap og aktivitetsbaserte kontorløsninger.

Disse endringene er motivert av ønsket om å redusere arealbruk og driftskostnader, samt å fremme samarbeid.

Samtidig indikerer forskning at slike kontorkonsepter kan påvirke arbeidstakernes helse og velvære negativt, og gi høyere risiko for sykefravær.

Høyere sykefravær i landskap

Én av faktorene som kan ha negative helsekonsekvenser er mangel på kontroll i arbeidet.

− Med jobbkontroll mener vi arbeidstakerens mulighet til å påvirke når og hvordan de utfører arbeidet sitt. Det er en viktig faktor for ulike utfall på arbeidsplassen, deriblant sykefravær, sier Randi Hovden Borge.

Hun er stipendiat på STAMI og har nylig ledet en studie for å undersøke om forskjeller i jobbkontroll kan forklare variasjoner i legemeldt sykefravær på tvers av ulike kontorkonsepter.

Sammenlignet med ansatte i enekontor viste også denne studien at risikoen for legemeldt sykefravær høyere blant de som sitter i åpent kontorlandskap, med eller uten faste plasser, og blant de som deler kontor uten faste plasser.

− Mellom 19 og 34 prosent av forskjellene i sykefraværsrisiko kunne forklares med at ansatte i de delte og åpne kontorløsningene rapporterte lavere nivåer av jobbkontroll sammenlignet med ansatte på enekontor, sier Hovden Borge.

Forstår forskjellene bedre

Funnene i studien er tråd med tidligere funn om forskjeller i sykefravær mellom kontorløsninger.

I tillegg bidrar denne studien med ny kunnskap om hva som eventuelt kan forklare disse forskjellene.

Les også: Ny studie viser at ansatte som deler kontor har høyere sykefravær (stami.no)

− Dette er den første studien som har undersøkt forskjeller i legemeldt sykefravær mellom kontorløsninger med landsrepresentative data. Det er også den første studien som eksplisitt går inn for å teste en mulig mekanisme bak disse forskjellene, forklarer Hovden Borge.

Enekontor gir en «fleksibel barriere»

Funnene støtter hypotesen om at det å dele kontor med andre, eller arbeide i åpent kontorlandskap, kan gjøre at man opplever mindre kontroll over arbeidsbetingelsene sine.

Basert på kunnskap fra miljøpsykologien kan én mulig grunn til dette være at delte og åpne kontorløsninger gir begrensede muligheter for ansatte til å regulere hvor tilgjengelig man er for andre, og sosial samhandling i løpet av arbeidsdagen.

− Dette kan påvirke når og hvordan vi får utført visse typer arbeidsoppgaver og kan også føre med seg en slags selvmonitorering fordi vi føler oss under oppsyn. Enekontoret derimot, gir en «fleksibel barriere» der man i større grad kan tilpasse det fysiske og sosiale miljøet rundt seg til arbeidsoppgavene sine. Man kan for eksempel lukke døren om man har behov for det, utdyper Hovden Borge.

Les også: Eget kontor gir økt kontroll over arbeidet – STAMI

Hun understreker at en viktig implikasjon ved studien og relatert forskning på åpent kontorlandskap, er at man bør legge til rette for at ansatte lettere kan regulere «psykologisk privathet» i åpent kontorlandskap.

For eksempel ved å sørge for tilgang på nok private rom som kan brukes ved behov.

Flere mekanismer i sving

Samtidig som denne studien er med på å gi en bedre forståelse av sammenhengene mellom kontorkonsepter og sykefravær, er fortsatt ikke hele puslespillet ferdig.

− Selv om funnene er i tråd med hypotesene våre kan vi ikke med sikkerhet si at delte og åpne kontorløsninger fører til lavere jobbkontroll og høyere sykefravær. For det kan være andre, bakenforliggende faktorer utover de vi har tatt hensyn til som gjør at vi finner disse forskjellene. Jobbkontroll forklarte kun en del av forskjellene i sykefravær, noe som tilsier at det også er andre mekanismer i sving, konkluderer Hovden Borge.

Les vitenskapelig artikkel


Få nyhetsbrev
Lukk