På STAMIs Kurs i aktuell arbeidsmedisin har arbeidsmedisinere i mange år blitt oppdatert på temaer som er viktig for deres arbeid.

I fagmiljøet er dette kurset kjent som Januarkurset, og i 2025 er kurset 29. og 30. januar. Denne gangen handler det om arbeidsrelatert kreft, og risikovurdering av risikofaktorer for arbeidsrelatert kreft.

I løpet av de to kursdagene er programmet fullt av forelesninger, praksiseksempler, og en spørretime. På programmet er forelesere fra blant anna STAMI, Arbeidstilsynet, OUS og UNN.

Her finner du program og påmelding til kurset

Vanskelig tema

Kreft er en sykdom som de fleste frykter. Når man jobber med faktorer i arbeidsmiljøet som kan gi økt risiko for kreft, er dette noe som kan skape bekymring og uro hos de ansatte.

– Det er viktig at vi som arbeidsmedisinere har kunnskap om hvordan man bør gå fram for å vurdere risiko på den enkelte arbeidsplass. Og ikke minst kunne kommunisere hvor stor risiko det faktisk er snakk om. I mange tilfeller vil jo risikoen være tilnærmet null hvis de ansatte jobber med risikofaktoren på den riktige måten, sier Kristin M. Sulheim Gundersen, som er arbeidsmedisiner i Ahus BHT.

Arbeidsrelatert kreft er som regel ikke det som er øverst på prioriteringslistene i den travle hverdagen i bedriftshelsetjenesten (BHT).

– Vi kartlegger mulige kreftframkallende stoffer så godt vi kan. Men det er en utfordring at kreft, når det påvises, for sjelden kobles til eksponering i arbeidet. Mer oppmerksomhet om dette ville kunne bidra til bedre forebyggende arbeid, sier Håvard Hanch-Hansen, arbeidsmedisiner i Medi3 BHT.

Formidle risiko

Det er ikke alltid lett å formidle risiko på en god måte, som kan bidra til å gjennomføre gode, forebyggende tiltak i en virksomhet.

– Risikokommunikasjon er utfordrende fordi man må kunne gjøre det på en måte som de ansatte som jobber med risikoen skjønner. At man gir et sant og reelt bilde av risikoen, uten å skape unødvendig frykt. Da kan det være utfordrende å vite hvor mye eller lite man skal si, sier Gundersen.

I en bedriftshelsetjeneste er det flere fagpersoner som kan ha god kunnskap om de ulike risikofaktorene.

Men det er ofte arbeidsmedisineren som skal ha det overordna blikket på hvordan og i hvilken grad en risikofaktor har betydning for den ansattes helse, nå og seinere i livet.

– Dette kan være krevende og det krever også ofte god dialog mellom fagpersonene i BHT for å kunne bistå virksomheten på best mulig måte. Vi håper Januarkurset 2025 kan være med å bidra til refleksjoner rundt disse temaene og at man kan oppleve å stå litt tryggere som arbeidsmedisiner i disse vurderingene, sier Gundersen.