
Den første delen av prosjektet er en studie hvor to forskjellige komposittmaterialer skal bores i med forskjellige tannlegebor i et laboratorium. Partiklene som samles opp skal undersøkes med mikroskop for å se hvilke størrelser partiklene har. Størrelsen er viktig fordi den bestemmer hvor langt ned i lungene partiklene kan nå når de pustes inn. De oppsamlede partiklene skal brukes videre i toksikologiske tester for å undersøke hvilken effekt partiklene kan ha på lungen.
I den neste delen av prosjektet skal partikler samles opp under reelle behandlinger i tannlegeklinikker. Tannlegene og tannlegeassistenter skal bære personlige prøvetakere for å undersøke hvor mye partikler de utsettes for. Det vil også være stasjonært utstyr som samler opp partikler for karakterisering. I tillegg til partikler som dannes fra komposittmaterialene, er tannleger utsatt for luftbårne partikler som inneholder mikroorganismer (bioaerosoler) som bakterier, virus og sopparter. Vi vil derfor også undersøke forekomsten av mikroorganismer i tannklinikkene.
Eksterne samarbeidspartnere:
Dentex er et samarbeidsprosjekt mellom Tannhelsetjenestens kompetansesenter øst (TkØ) og STAMI. Polymerbaserte komposittmaterialer brukes som fyllingsmateriale i tannbehandlinger. Prosjektmedarbeider (TkØ): Vibeke Ansteinsson