Prosjektleder

Prosjektdeltakere

Prosjektstatus

Pågående

Prosjektet er en del av forskningsprogrammet PARC

STAMI deltar i det felleseuropeiske forskningsprogrammet Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC),  som har som mål å fremme forskning, dele kunnskap og forbedre metoder innen kjemisk risikovurdering. Les mer om PARC-programmet og tilknyttede prosjekter her.

Bakgrunn

«Gentoksisk» kan defineres som skadelig for arvestoffet, DNA, og de alvorligste følgene av dette anses å være kreft og/eller fosterskader. Gentoksisitet er en av de EU-prioriterte helseeffektene man jobber mot i «Chemicals Strategy for Sustainability». Strategien er til for å beskytte mennesker og miljø mot skadelige kjemikalier, og fremme bruken av mindre farlige og mer miljøvennlige kjemikalier. Dette er dermed svært viktig for å sikre arbeidstakere i ulike sektorer og industrier mot eksponering for gentoksiske kjemikalier med alvorlige helseutfall.

OECD har godkjent noen teststrategier for gentoksisitet, og disse er i stor grad basert på dyreforsøk. De få godkjente alternative metodene som eksisterer gir ofte falske positive resultater, og er lite validert i risikovurderingssammenheng. Konsekvensene er ofte unødvendig bruk av dyreforsøk.

Dette undersøker vi i prosjektet 

Det er en fordel for prosjektet er at det allerede eksisterer en stor mengde forskningsdata om gentoksisitet, samt at nye alternative metoder er under utvikling. Vi ønsker derfor i første rekke å samle og systematisere eksisterende data om gentoksiske stoffer og deres virkningsmekanismer, samt hvilke nye testsystemer som kan brukes i risikovurdering.

Et spesielt fokus er rettet mot stoffer som fører til uopprettelig skade på DNA i form av mutasjoner. I arbeidet med å systematisere data vil vi også identifisere kunnskapshull der mer forskning på molekylære mekanismer trengs for med sikkerhet å kunne si at det finnes årsakssammenhenger mellom human eksponering for bestemte doser av kjemiske stoffer og nye mutasjoner.

I andre rekke er målet i praksis å teste validiteten til de eksisterende alternative metodene, og samtidig utvikle risikovurderingsverktøy for gentoksisitet som utnytter data fra mange ulike alternative kilder i Integrated Approaches to Testing and Assessment, IATAs, som er sentrale verktøy i neste generasjons risikovurdering.

Eksterne samarbeidspartnere i PARC:
Partnere fra 19 ulike EU-land

Økonomiske bidragsytere: Horizon Europe (EU) 

Mer informasjon om forskningsprogrammet:
https://www.eu-parc.eu/

PARC-prosjektnummer:
IATA: GENTOX (P6.1.1c)