Hjem Nyheter Uklare sammenhenger mellom eksponering fo[...]

Uklare sammenhenger mellom eksponering for trestøv og helseplager

Ansatte i trevareindustrien er eksponert for trestøv, som kan gi høyere risiko for flere helseplager. Men det er ikke tydelig at denne eksponeringen påvirker sykefraværet i bransjen, viser STAMI-studie.

Rapporten bygger på en studie som har undersøkt mulige helseeffekter av å jobbe i trevareindustrien sammenlignet andre næringer. I studien har forskere sett spesielt på luftveissykdommer som kan skyldes eksponering for trestøv.

En kartlegging av trestøv som STAMI gjennomførte i 2023, konkluderte med at de ansatte ble eksponert for nivåer av trestøv som var lavere enn grenseverdiene. Men det var store variasjoner mellom arbeidsoppgavene, type treslag og arbeidsforholdene ved ulike anlegg.

− Rapporten fra 2023 omfattet ikke helsevirkninger av trestøv og andre komponenter. Vi har derfor fulgt opp med en undersøkelse av data i arbeidsrelaterte helseregistre, forklarer STAMI-forsker Rachel Hasting, som har ledet arbeidet med den nye rapporten.

Sammenligninger med husbygging

Hun forteller videre at de sammenlignet næringer som tilhører trevareindustrien med oppføring av bygninger.

− Oppføring av bygninger har ganske like eksponeringer som i trevareindustrien, men foregår hovedsakelig ute. Derfor er eksponeringsnivået redusert for de ansatte, sier hun.

Trevareindustrien ble også sammenlignet med «andre næringer», som omfatter resten av den generelle yrkesbefolkningen.

Mer sykefravær, men færre luftveisdiagnoser

− Resultatene viser at trevareindustrien har litt mer sykefravær som varer lengre enn 16 kalenderdager generelt, men at forekomsten av luftveisdiagnoser var noe lavere enn i andre næringer. Dette gjaldt særlig for sykefraværsepisoder som varte lenger enn 6 måneder, sier Hasting.

Det var også flere i trevareindustrien som hadde kontakt med spesialisthelsetjenesten, både generelt og for luftveissykdommer.

− Det var luftveisdiagnosene rhinitt, kols, bronkitt og astma som vi så nærmere på. Rhinitt og astma skilte seg ut, med høyere forekomst i trevareindustrien sammenlignet med oppføring av bygninger og resten av den generelle yrkesbefolkningen, forteller forskeren.

Forskerne fant ingen tydelige forskjeller mellom trevareindustrien og andre næringer når det gjaldt arbeidsavklaringspenger (AAP) eller uføretrygd.

Anbefaler at bedriftene er oppmerksomme

− Studien viser at det er vanskelig å fastslå en tydelig årsakssammenheng mellom helseplagene og eksponeringer i trevareindustrien, basert på diagnosekodene, sier Hasting.

Hun understreker at bedrifter i trevareindustrien bør være oppmerksomme på at eksponering for trestøv kan påvirke arbeidernes helse også uten at det vises i fravær fra jobb.

− Dersom bedriftene kartlegger arbeidsrelaterte symptomer og korte sykefravær på mindre enn 16 kalenderdager blant ansatte, vil de enklere kunne identifisere utfordringer som kan forårsake helseplagene. Neste skritt kan være å iverksette forebyggende tiltak som kan ha effekt på sykefraværet i disse virksomhetene og i hele bransjen under ett, konkluderer Hasting.

Studien er finansiert av IA bransjeprogram for bygg og anlegg. Bransjeprogrammet har også deltatt i referansegruppe for studien.

Les rapporten

Få nyhetsbrev
Lukk