Hjem Prosjekt Hudsensibilisering og risikovurdering av [...]

Hudsensibilisering og risikovurdering av hudsensibiliserende kjemiske stoffer i Europa – SKINSENREG

Hovedformålet med dette prosjektet er å undersøke gjeldende regulatorisk praksis når det gjelder risikovurdering av hudsensibiliserende kjemikalier som kan gi kontaktallergi og allergisk eksem.

Prosjektleder

Prosjektdeltaker

Prosjektstatus

Pågående

Dette vil gi grunnlag for forbedring av regulatorisk praksis som beskytter utsatte arbeidstakere og befolkningen generelt fra utvikling av allergisk eksem.

Prosjektet er en del av forskningsprogrammet PARC

STAMI deltar i det felleseuropeiske forskningsprogrammet Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC),  som har som mål å fremme forskning, dele kunnskap og forbedre metoder innen kjemisk risikovurdering. Les mer om PARC-programmet og tilknyttede prosjekter her.

Bakgrunn

Om lag 34 prosent av norske arbeidstakere oppgir hudkontakt med kjemikalier, ifølge data fra NOA ved STAMI. Flere av disse kjemikaliene kan gi hudirritasjon, kontaktallergi og eksem.

Omtrent 27 prosent av den europeiske befolkningen er sensibilisert mot minst et kjemisk stoff som kan gi allergisk kontakteksem på huden, som er en kronisk tilstand med store psykososiale og økonomiske konsekvenser. Når en arbeider utvikler allergisk sensibilisering og eksem, vil det utvikles eksem hver eneste gang huden kommer i kontakt med kjemikalier man ikke tåler. Kontaktallergi og allergisk eksem er derfor en lidelse som vil kunne følge arbeidstakeren livet ut.

En rekke EU-forskrifter regulerer bruk og eksponering for hudsensibiliserende kjemikalier. Til tross for disse forskriftene ser vi fortsatt nye utbrudd av hudsensibilisering, hvilket betyr at gjeldende lovverk og risikovurderingsmetoder er ikke gode nok til å beskytte utsatte arbeidstakere og befolkningen generelt.

Dette undersøker STAMI i prosjektet

Prosjektet har som hovedmål å utvikle en felles risikovurderingsmodell for hudsensibiliserende stoffer som kan iverksettes i EU-lovgivningen for å beskytte innbyggere og arbeidere mot utvikling av kontaktallergi og allergisk eksem.

Vi vil kartlegge de nåværende regulatoriske praksisene for hudsensibiliserende stoffer i hele EU. Først vil et spørreskjema bli utarbeidet og sendt til myndigheter, industri, NGO-er, pasientorganisasjoner, forskere og klinikere. En grundig innsamling av relevant EU-lovgivning vil bli gjennomført for å undersøke og fremheve forskjeller og likheter, samt å identifisere regulatoriske hull og muligheter for forbedring.

Deretter vil vi utføre en systematisk litteraturgjennomgang av de nåværende risikovurderingsmetodene og eksperimentelle humane studier for å identifisere kunnskapshull og forbedringspotensial i metodene som vurderer risiko for utvikling av kontaktallergi.

Til slutt vil en spesifikk undersøkelse av suksesser og feil ved risikovurderinger bli gjennomført for å identifisere regulatoriske behov og gi anbefalinger for forbedringer i risikovurderingsprosedyrer og lovverk.

Eksterne samarbeidspartnere:

  • Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet
  • The National Allergy Research Centre (Videncenter for Allergi), Department of Allergy, Dermatology and Venerology, Copenhagen University Hospital Herlev-Gentofte, Gentofte Hospital, Hellerup, Denmark
  • Faculty of Health and Medical Sciences, Department of Clinical Medicine, University of Copenhagen, Copenhagen N, Denmark
  • Swiss Centre for Applied Human Toxicology, Switzerland
  • Laboratory of Environmental Chemistry and Toxicology, Environmental Health Department, Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri IRCCS, Milano, Italy
  • Department of Environmental Science, Stockholm University, SE-10691 Stockholm, Sweden.

Økonomiske bidragsytere:
Horizon Europe (EU)

Mer informasjon om forskningsprogrammet:
https://www.eu-parc.eu/

PARC-prosjektnummer:
Effect RA (P6.3.1b)

Publikasjoner

Få nyhetsbrev
Lukk