Hjem Prosjekt Eksponering og helseeffekter ved gjenvinn[...]

Eksponering og helseeffekter ved gjenvinning av avfall fra oljeboring

Det har blitt rapportert om plager som lukt, hodepine og tretthet blant arbeidere som gjenvinner oljeboringsavfall . Eksponering på arbeidsplassen kan være en mulig årsak. Målet med dette prosjektet er å kartlegge ulike eksponeringer og helseplager blant ansatte i bransjen.

Prosjektledere

Prosjektdeltakere

Prosjektstatus

Avsluttet

Gjenvinning av avfall fra oljeboring er en relativt ny industri. For å sikre et godt arbeidsmiljø for ansatte som arbeider i denne bransjen, trengtes mer kunnskap og dokumentasjon om eksponering og helseplager.

Avfallet blir behandlet i ulike prosesser, men felles for disse er at de fordamper væsken fra det faste stoffet, for deretter å separere ut olje og vann, og til slutt ende opp med et tørrstoff som restprodukt.

I denne studien ble eksponeringen for organisk støv, endotoksin, hydrogensulfid (H2S) og mikroorganismer kartlagt. Eksponeringen for organisk støv var lavere enn grenseverdien. Ved flere av anleggene var nivåene av endotoksin lavere enn den foreslåtte effektverdien Høyest nivå av endotoksin ble målt ved arbeid på vannrenseanlegg og ved rengjøring/spyling. Målingene av endotoksin kan påvirkes av olje i lufta, det kan derfor ikke utelukkes at de reelle nivåene er høyere. De personlige luftmålingene av H2S var alle under grenseverdien. Enkelte kortvarige eksponeringstopper av H2S ble registrert i forbindelse med spyling/rengjøring og ved arbeid på vannrenseanlegg, men disse var lavere enn takverdien for H2S. Ved alle anleggene ble det funnet flere sykdomsfremkallende sopp- og bakteriearter, og noen av disse ble også funnet i luftprøvene. De stasjonære luftprøvene som ble tatt nær bassengene med boreavfall, viste høyere konsentrasjon av bakterier enn de personbårne prøvene. De inneholdt også mange av de samme artene som luftprøvene og boreavfallet.

Selv om det ble funnet lave nivåer av organisk støv, H2S og endotoksin, rapporterte arbeiderne økt forekomst av helseplager.

I studien ble det også samlet inn støv fra arbeidslufta. Celleforsøk med dette støvet viste en aktivering av immunceller, noe som indikerer at støvet kan påvirke arbeidstakernes immunforsvar. Det bør derfor fortsatt jobbes med å redusere eksponeringen. Ved arbeidsoppgaver som medfører mye eksponering bør åndedrettsvern benyttes. Det er viktig å ha gode rutiner for hygiene, for å forebygge eksponering, og at nyansatte får opplæring i disse.

Resultatene fra dette prosjektet kan ha stor overføringsverdi til olje- og gassnæringen, som har flere arbeidsoperasjoner med lignende eksponering. Studien er også relevant for videre arbeid med sortering og gjenvinning av avfall offshore, siden materialet som behandles og eksponeringen er lik.

Dette prosjektet var en oppfølgingsstudie av prosjektet «Eksponering for kjemiske og biologiske arbeidsmiljøfaktorer ved arbeid på anlegg som renser og gjenvinner avfall fra oljeboring» hvor også andre kjemiske eksponeringer i bransjen ble kartlagt.

Eksterne samarbeidspartnere:

  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Danmark
  • Norsk Industri

Økonomisk bidrag:

Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO

Publikasjoner

Få nyhetsbrev
Lukk