Respiratoriske effekter slik som allergi og astma er hyppig forekommende hos arbeidstakere i sjømatindustrien og er assosiert med eksponering for allergener, proteiner, enzymer og mikroorganismer i bioaerosolen.
Anbefalingene innen sjømatindustrien er per dags dato å holde nivået av bioaerosoler i arbeidsatmosfæren så lavt som mulig. Det er fremdeles lite kunnskap om sammensetningen av ulike allergener og ikke minst mikroorganismer i bioaerosoler.
Det er også behov for mer kunnskap om hvordan ulike aerosolkomponenter enkeltvis og spesielt i kombinasjon påvirker den immunologiske balansen i lungene som avgjør hvorvidt eksponeringsresponsen blir allergisk eller ikke-allergisk.
Biologisk eksponering og immunrespons
For å undersøke den biologiske eksponeringen i sjømatindustrien, vil STAMI kartlegge arbeidsplassluften innen rekeindustrien og samtidig kartlegge helsestatusen blant arbeidstakerne.
Å kartlegge sammensetningen av ulike allergener og mikroorganismer i arbeidsatmosfæren vil bidra til å identifisere sammenhenger mellom den biologiske eksponeringen og individuell immunrespons blant arbeidstakerne.
Dette prosjektet vil kunne bidra til å identifisere tiltak for å redusere helseskadelig eksponering innen sjømatindustrien.
Målsetninger i prosjektet
- Karakterisere sammensetningen av bioaerosoler og øke kunnskap om helserisiko for ansatte i sjømatindustrien.
- Identifisere sammenhenger mellom bioaerosol eksponeringen med immunologiske effekter og helseeffekter i luftveiene hos eksponerte ansatte.
- Identifisere deler av produksjonslinjen som bør ha prioritet med hensyn på aerosolreduserende tiltak.
- Etablere modeller som kan brukes før å studere immunologiske effekter av bioaerosol eksponering
Eksterne samarbeidspartnere:
Sjømat Norge, Universitetssykehuset Nord-Norge, (UNN, Tromsø), Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST, Luxembourg)