Prosjektet er en del av forskningsprogrammet PARC
STAMI deltar i det felleseuropeiske forskningsprogrammet Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC), som har som mål å fremme forskning, dele kunnskap og forbedre metoder innen kjemisk risikovurdering. Les mer om PARC-programmet og tilknyttede prosjekter her.
Bakgrunn
Kjemiske forskrifter har som mål å beskytte human helse og miljøet. Dette er spesielt viktig på arbeidsplassen der eksponering for kjemikalier kan være betydelig. De fleste kjemikalier som brukes i arbeidsmiljøet i et bestemt antall (>1 tonn per år) må reguleres, og deres toksisitet må undersøkes og beskrives for å sikre arbeidstakernes sikkerhet. Dette gjelder for alle sektorer der kjemikalier er en del av arbeidsprosessen.
Til nå har helseeffektene av kjemikalier blitt undersøkt ved bruk av dyremodeller som rotter, mus, og andre pattedyr. På denne måten har toksikologer og regulatoriske myndigheter utviklet såkalte ‘Adverse Outcome Pathways (AOPs)’ – diagrammer som trinnvis beskriver hva skjer i kroppen fra det øyeblikket en person blir eksponert for en kjemikalie til det utvikles en sykdom.
Selv om disse modellene ofte har gitt et bra nivå av beskyttelse for arbeidere, finnes det viktige biologiske forskjeller mellom dyr og mennesker som kan forårsake feil i tolkningen og dermed mulige feil risikovurdering av kjemikalier på arbeidsplassen. Dette PARC-prosjektet har som mål å utvikle et veiledningsdokument for regulatoriske myndigheter, slik at de bedre kan vurdere den menneskelige relevansen av dyrebaserte AOP-er i kjemisk risikovurdering og arbeidsmiljø.
Dette undersøker vi i prosjektet
Prosjektet gjennomføres ved hjelp av case-studier, hvor en gruppe eksperter evaluerer den menneskelige relevansen av to AOP-er: en relatert til utvikling av kreft i skjoldbruskkjertelen og en annen til svikt i utvikling av nervesystemmet. Disse tilfellene er særlig relevante for arbeidstakere som kan bli eksponert for spesifikke kreftfremkallende eller nevrotoksiske kjemikalier i arbeidsmiljøet.
For å evaluere den menneskelige relevansen, skal studien bruke, designe og teste en rekke spørsmål og betraktninger som skal hjelpe til med å avgjøre om en mekanisme beskrevet hos dyr også er gjeldende hos mennesker. Målet er å sikre bedre beskyttelse av arbeidstakere ved å oversette funn fra dyreforsøk til mer presise vurderinger for helse på arbeidsplassen.
På slutten av studien forventes det at et veiledningsdokument blir klart, med konkrete spørsmål, vurderinger og eksempler på hvordan man kan «oversette» dyrebaserte AOP-er til mer menneskespesifikke AOP-er, og dermed bedre beskytte arbeidere fra kjemisk eksponering.
Eksterne samarbeidspartnere i PARC:
Prosjektet ledes av RIVM (NL) og Aristotle University of Thessaloniki (GR). Totalt har prosjektet 11 partnere i 8 Europeiske land.
Økonomiske bidragsytere:
Horizon Europe (EU)
Tilhørende info:
https://www.eu-parc.eu/
Prosjektnummer:
PARC P6.1.1.a Human Relevance Assessment