Prosjektet er en del av forskningsprogrammet PARC
STAMI deltar i det felleseuropeiske forskningsprogrammet Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC), som har som mål å fremme forskning, dele kunnskap og forbedre metoder innen kjemisk risikovurdering. Les mer om PARC-programmet og tilknyttede prosjekter her.
Bakgrunn
Kjemisk risikovurdering har tradisjonelt blitt gjennomført i enkelte, isolerte enheter eller spesifikke miljøer, der målinger av eksponering for forurensninger er kontekstbasert. Imidlertid skjer den totale eksponering for en forurensing over en persons liv sjelden kun fra en isolert kilde eller aktivitet, men fra en kombinasjon av mange eksponeringskilder yrkesmessig og ikke-yrkesmessig.
I dette PARC-prosjektet er målsettingen å kartlegge aggregert eksponering fra ulike miljøer, aktiviteter og eksponeringsveier som inhalasjon, hudkontakt og inntak via mage/tarm. STAMI bidrar til en case-studie som fokuserer på å samle eksponeringsdata for to relevante metaller i arbeidsmiljøet (kadmium og krom). Målet er å få en helhetlig kartlegging av arbeidernes eksponering for disse metallene, ikke bare fra yrkesrelatert aktivitet, men også fra bakgrunnseksponering i miljøet.
Dette undersøker vi i prosjektet
Prosjektet benytter eksponeringsdata generert fra modellering av arbeidsmiljø og sammenligner disse med data fra humane biomonitoringstudier og luftmålinger på arbeidsplassen. Dette krever detaljerte definisjoner av eksponeringsscenarioer, driftsforhold i tillegg til risikohåndteringstiltak. Studien omfatter ulike eksponeringsveier og modellering av bidrag fra bakgrunnseksponering (miljø, eksponering via mat, forbrukerprodukter, mm). STAMI vil bidra med luftmålinger og humane biomonitoreringsdata fra EXPO-databasen, i tillegg til å utarbeide detaljerte eksponerings-scenarier i arbeidsmiljøet.
Tilnærmingen vil bidra til å validere ulike modeller for arbeidsmiljøeksponering og identifisere andre kilder som bidrar til den totale eksponering. Dette kan bidra til å forklare nivåer av kjemikalier som måles ved biomonitorering. Ved å analysere ulike scenarier, aktiviteter og eksponeringsveier kan man oppnå en dypere forståelse av en arbeidstakers totale livstidseksponering. Dette vil bidra til å bedre fastslå hvilken andel av den totale eksponeringen som faktisk er yrkesrelatert, og hva som kommer fra generell miljøeksponering. Funnene kan bidra til å justere gjeldende regelverk å fastlegge mer presise og beskyttende grenser for yrkeseksponering.
Eksterne samarbeidspartnere i PARC: Prosjektet ledes av ANSES (FR) og UNISANTE (CH). Totalt har prosjektet 32 partnere i 15 Europeiske land.
Økonomiske bidragsytere: Horizon Europe (EU)
Tilhørende info: https://www.eu-parc.eu/
Prosjektnummer: PARC P6.2.1.b Aggregate exposure