En stor europeisk undersøkelse gir et positivt bilde av arbeidsmiljøet og arbeidshelsa i Norge, som er preget av trygge jobber og gode arbeidsforhold.

Samtidig finnes det både utfordringer og forbedringspotensial. Sysselsatte i Norge oppgir i større grad enn EU-gjennomsnittet at de blir utsatt for utskjelling, trusler, uønsket seksuell oppmerksomhet, mobbing eller vold knyttet til arbeidet.

Eurofound, det europeiske byrået for forbedring av levekår og arbeidsvilkår, gjennomfører jevnlig undersøkelser om arbeidsmiljø i 35 europeiske land, Norge inkludert.

Det er STAMI som står for de norske analysene av disse undersøkelsene.

I 2023 laget instituttet en rapport som omtaler resultatene fra den nyeste undersøkelsen, basert på tall fra 2021. Her deltok mer enn 71 000 sysselsatte fra 36 land.

Måling av jobbkvalitet

Et av hovedformålene med undersøkelsen i 2021 var å måle jobbkvaliteten til sysselsatte i Europa.

Spørsmålene i undersøkelsen er ment å kombineres på en bestemt måte, slik at man kan beregne den enkeltes skår på en «jobbkvalitetsindeks».

Resultatene på denne indeksen er basert på en opptelling av ulike krav og ressurser som jobben omfatter, og indikerer hvor belastende jobben er.

– Tanken bak jobbkvalitetsindeksen er at det er balansen mellom jobbkrav og jobbressurser som bestemmer om vi har en god jobb eller ikke. Hvis vi i jobben for eksempel blir møtt med flere krav enn vi har ressurser til å beskytte oss med, kan jobben klassifiseres som en belastende jobb, sier STAMI-forsker Ståle Østhus, som har arbeidet med rapporten.

Sammenheng mellom sykefravær og arbeidsmiljø

Et velfungerende arbeidsliv er en forutsetning å forebygge arbeidsrelatert sykefravær.

Tall og forskning basert på levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø, anslår at én tredel av det legemeldte sykefraværet kan skyldes helseproblemer som helt eller delvis er forårsaket av jobben.

Derfor er en viktig løsning for å redusere sykefraværet å skape bedre arbeidsmiljøer i hele arbeidslivet.

– Vi ser en økning i arbeidsrelaterte psykiske plager, spesielt blant yngre i arbeidslivet. I alle aldersgrupper er det økning i andelen som oppgir at de har psykiske plager som skyldes forhold ved jobben, sier Eirik Degerud, forsker på STAMI.

Han legger til at muskel- og skjelettplager og psykiske diagnoser står for over 60 prosent av legemeldt sykefravær over 16 dager.

Meld deg på Fafofrokost i samarbeid med STAMI: "Jobbkvalitet og sykefravær som skyldes forhold ved arbeidet"

Her vil STAMI-forsker Ståle Østhus fortelle om jobbkvalitet i Norge og hvordan denne er i et europeisk perspektiv. Mens STAMI-forsker Eirik Degerud belyser sammenhengen mellom arbeidsmiljø og sykefravær.

Mer informasjon og påmelding her