Her kan du se nettseminar om verktøyet En bra dag på jobb for helseklinikker, med erfaringer fra legevakten i Oslo.

Alle har utfordringer i arbeidsmiljøet sitt, men de varier fra bransje til bransje. På helseklinikker er de vanligste utfordringene:

  • Høye emosjonelle krav
  • Høye krav og liten mulighet til å påvirke arbeidet
  • Vold, trusler eller uønsket seksuell oppmerksomhet
  • Uheldige arbeidsstillinger
  • Smitte og hygiene

Hvor i all verden skal man starte for å løse utfordringene i arbeidsmiljøet? Her er verktøyet En bra dag på jobb til god hjelp.

Verktøyet bidrar til å samle ledelsen og ansatte til å snakke om eget arbeidsmiljø, finne passende tiltak og lage en konkret handlingsplan. Og nå finnes verktøyet for bransjen helseklinikker.

Her er En bra dag på jobb for helseklinikker

Forskning og dialog med virksomheter

Når vi utvikler verktøyet for nye bransjer, ser vi først på forskning og statistikk om hva som er de mest fremtredende arbeidsmiljøutfordringene.

I tillegg har vi dialog med ledere og ansatte i virksomheter for å få konkrete eksempler på hvordan de opplever utfordringene. Og ikke minst hvordan de forebygger og håndterer dem.

Da vi utviklet verktøyet for helseklinikker, snakket vi blant annet med Randi Ofstad, som er assisterende seksjonsoverlege på legevakten i Oslo.

Emosjonelle krav, vold og trusler

Hun forteller at emosjonelle krav og vold og trusler preger arbeidshverdagen på legevakten:

– Vi møter mennesker som av ulike grunner er i krise. Noen er psykisk syke og har uforutsigbar oppførsel, og vi må fungere i slike stressende og vanskelige situasjoner.

For at de ansatte skal føle seg rustet til å møte slike utfordringer, tilbys de blant annet sikkerhetskurs. Her lærer de hvordan de kan snakke seg ut av vanskelige situasjoner, men også det å trygge seg selv fysisk ved å gå med alarm.

– Det gjør at man opplever kontroll, og det skal være lav terskel for å tilkalle hjelp. Ingen skal måtte oppleve at de er utrygge på jobb. Det er ikke sånn at du skal tåle alt – du skal gi beskjed og be om hjelp, sier Ofstad.

Vanskelig å påvirke arbeidshverdagen

En annen utfordring de ansatte på legevakten opplever, er høye krav og liten mulighet til å påvirke arbeidet.

– Vi har en kø som nesten alltid er stor, og det kan vi ikke påvirke. Jeg er opptatt av å organisere arbeidet på en slik måte at man opplever mestring. Det kan handle om aksept for at ting tar den tiden de tar, eller å søke støtte hos kolleger når noe er vanskelig. Det er viktig å jobbe som et team.

Finne egne utfordringer

Ofstad har noen tanker om hvordan En bra dag på jobb kan bidra til å jobbe med de nevnte utfordringene.

– Enhver arbeidsplass kan sammen identifisere deres ømme punkter, basert på egne erfaringer. Man kommer mye nærmere problemet når folk får sette ord på det selv.

Arbeidsplasser har mye å vinne på å jobbe for et godt arbeidsmiljø, og for å få det til er et godt samarbeid mellom ledelsen og ansatte avgjørende.

– Et godt arbeidsmiljø bygger seg ikke selv. Det handler om trivsel for den enkelte og et system som tar vare på alle sammen, sier Ofstad avslutningsvis.