Prosjektleder

Prosjektstatus

Pågående

Sykenærvær omfatter det å jobbe mens man føler seg syk, enten fysisk eller psykisk. Sykenærvær er svært vanlig, men det har fått mindre oppmerksomhet enn sykefravær både i forskning og i samfunnet ellers. Sykenærvær kan ha både positive og negative konsekvenser for den enkelte, for arbeidsplassen og for samfunnet. Når vi jobber mens vi er syke forsøker vi ofte å balansere hensyn knyttet til egen helse og kravene på jobb. Både individfaktorer og arbeidsmiljøfaktorer, samt samspillet mellom dem, har betydning for hvordan sykenærvær slår ut på kort og lang sikt.

Prosjektets formål

Prosjektet studerer sykenærvær i et nyansert perspektiv og validerer et nytt spørreskjema som skal fange opp ulike typer sykenærvær basert på hvordan individet selv opplever at det virker inn på helse og jobbprestasjon. Vi vil studere hvordan disse sykenærværstypene opptrer i ulike grupper og på tvers av ulike helseplager og hvordan de henger sammen med psykososiale arbeidsmiljøfaktorer. Norsk arbeidsliv, med få finansielle begrensninger på sykefravær, egner seg spesielt godt til å undersøke sykenærvær, da betydningen av arbeidsmiljøfaktorer og individfaktorer trolig vil tre tydeligere frem.

Hvorfor forske på sykenærværstyper?

Sykefravær er utfordrende for den enkelte, for arbeidsplassen og for samfunnet. Sykefravær kan reduseres gjennom forebygging og behandling av helseplager, men også ved at det gjøres lettere å stå i jobb med plager. Dette bør imidlertid skje på en måte som ikke går på bekostning av helse og livskvalitet. Hvis vi kan finne en god måte å måle ulike typer sykenærvær, kan dette hjelpe oss til å forstå hvordan man kan oppnå funksjonelt nærvær og unngå dysfunksjonelt nærvær, slik at sykenærvær kan bli en mulig ressurs for den enkelte, for arbeidsplassen og for samfunnet.

Eksterne samarbeidspartnere

Datainnsamlingen skjer i samarbeid med NAV Arbeidslivssenter i Oslo.

Prosjektet bidrar med data til en internasjonal studie der spørreskjemaet skal valideres på tvers av tolv ulike land. Den internasjonale studien ledes av professor Maria Karanika-Murray ved University of Leicester i Storbritannia.