Prosjektleder

  • Dagfinn Matre

    Fagsjef arbeidstidsforskning/ ledende seniorforsker

Prosjektdeltakere

Prosjektstatus

Pågående

Vi vet fra forskning at sikkerheten for arbeidstaker og tredjepart svekkes om natta og når det jobbes lange dager. Årsakene er antakelig sammensatte, men søvn og døgnrytme spiller en rolle. Døgnrytmen fremmer våkenhet om dagen og søvnighet om natten. Søvnbehovet blir større jo lengre våkenperioden er.

Tilstrekkelig søvn er av betydning for å unngå fatigue (utmattelse) og for å opprettholde årvåkenhet hos arbeidstakeren. Graden av fatigue kan øke dersom arbeidstiden begrenser eller forskyver disponibel tid til søvn, for eksempel ved nattarbeid og lange arbeidsøkter eller overtid.

SafeVR spiller på akronymet «we are safe», i omvendt rekkefølge.

I SafeVR-prosjektet undersøker vi hva som skjer i kroppen ved nattarbeid og lange arbeidsdager. Ved å måle øyebevegelser gjør vi objektive målinger av kognitiv funksjon, fatigue, søvnighet og årvåkenhet.

Ved hjelp av virtuell virkelighet (VR) kan vi simulere ulike arbeidsoppgaver. Målet med prosjektet er å forebygge feilhandlinger, og vil undersøke om objektive målinger kan bidra til dette.

Eksterne samarbeidspartnere (evt.): René J. Huster, Universitetet i Oslo og Pascal Madeleine, Aalborg Universitet 

Vi søker forsøkspersoner

I prosjektet skal vi måle årvåkenhet, oppmerksomhet og søvnighet (søvntendens) på ulike tidspunkter gjennom en arbeidsdag som varer 16 timer. Vi bruker helt nye metoder med virtuell virkelighet (VR) og måling av øyebevegelser («eye-tracking»). Vi trenger deltakere av begge kjønn.

Les mer om deltakelse i SafeVR