Det norske arbeidslivet kjennetegnes av høy sysselsetting, men det vil være verdifullt for mange enkeltmennesker og for samfunnet om enda flere ble inkludert i arbeidslivet. Dette gjelder kanskje spesielt for unge mennesker med livet foran seg. Tall fra spørreundersøkelser, helseregistre og sykefraværsstatistikk peker imidlertid på psykiske helseproblemer som en økende trussel mot arbeidsdeltakelsen til unge og unge voksne.
Kunnskap om forhold knyttet til jobbforløpene til unge mennesker med psykiske helseproblemer, og betydningen av arbeidsmiljøet, vil kunne bidra til at man lykkes med inkluderingsarbeidet.
Prosjektets formål
Formålet med prosjektet er å skape kunnskap om forhold som er vesentlige for at unge mennesker med psykiske helseproblemer oppnår lønnet arbeid og forblir i arbeidslivet over tid. Prosjektet vil benytte registerdata til å identifisere unge mennesker som kommer i lønnet arbeid og om de har hatt psykiske helseproblemer i forkant.
Med dette som utgangspunkt vil prosjektet undersøke om det er virksomheter som i særlig grad inkluderer unge mennesker med psykiske helseproblemer og hva som kjennetegner disse virksomhetene, samt om det er forskjeller i hva slags arbeidsmiljøbelastning som møter de unge i sin første jobb. Arbeidsmiljøbelastning måles med utgangspunkt i hva slags yrke de utfører og hva man i spørreundersøkelser har funnet er den gjennomsnittlige psykososiale («job-strain») og ergonomisk belastning for andre i samme yrke (jobb-eksponeringsmatriser).
Videre vil de unge følges i sin første jobb for å undersøke betydningen av disse arbeidsmiljøforholdene for risikoen for sykefravær, og følges over lengre tid og eventuelt flere jobbforløp for å undersøke betydningen av arbeidsmiljøforholdene for risikoen for frafall, definert som en livssituasjon utenfor arbeid og utdanning. Her er hensikten å se om arbeidsmiljøets betydning for sykefravær og frafall varierer på bakgrunn av om de unge har en historikk med psykiske helseproblemer.
Prosjektet gjennomføres i samarbeid med OsloMet.