Prosjektleder

Prosjektdeltakere

Prosjektstatus

Pågående

Utviklingen av hjerte- og karsykdommer er sammensatt, men større befolkningsstudier tyder på at skiftarbeid er forbundet med noe økning i risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. En bakenforliggende årsaksfaktor kan være at skiftarbeid påvirker stabiliteten på blodsukkeret.

Vi planlegger en observasjonell studie ved en farmasøytisk fabrikk i Norge for å se om skiftarbeid som inkluderer nattarbeid påvirker blodsukkeret slik at det blir mer ustabilt, noe som kan tenkes å bidra til hjerte- og kar-risiko.

For å kunne sammenlikne skal vi følge 30 arbeidstakere i industrien over en seks ukers skiftrotasjon med nattevakter, og 30 ansatte som jobber kun dag. Blodsukker/glukose måles kontinuerlig med en påmontert måler i to uker som overlapper nattevaktene. Reell arbeidstid, matinntak og søvn registreres, samt at det foretas en omfattende kardiovaskulær helseundersøkelse, inkludert blodmålinger som kolesterol og hormoner. Døgnrytmeforstyrrelse måles med melatonin, kortisol og utrykk av klokke-markører i blodceller. Etter to år følges deltakerne opp med ny kardiovaskulær helseundersøkelse.

Målet for prosjektet er å øke kunnskap om sammenhengen mellom arbeidstidsordninger og økt risiko fra hjerte- og karsykdom. Dette vil føre til at bedrifter har et bedre beslutningsgrunnlag med tanke på arbeidstidsordninger og sammenheng med bedre helse og livskvalitet. I tillegg vil deltakerne ha umiddelbar nytte av å få innsikt i egne målinger på hjerte- og kar-risiko, blodsukker, søvn og døgnrytmeforstyrrelser.

Eksterne samarbeidspartnere: Monica Carlsen, UiO; Hans Christian Aass, OUS; Asgeir Mamen, Kristiania 

Økonomisk bidragsyter: Borregaard forskningsfond