
Eksponering for bioaerosoler i næringsmiddelindustrien – fra forskning til forebygging
Om lag 49 000 personer jobber i norsk næringsmiddelindustri. Mange av dem blir eksponert for luftbårne partikler med biologisk opphav – bioaerosoler – i arbeidshverdagen sin. Bioaerosoler finnes i flere typer produksjonsmiljøer, spesielt der biologisk materiale håndteres, bearbeides eller lagres.
Sysselsatte i for eksempel kjøtt- og sjømatindustrien, kaffebrennerier, bakeri- og kornindustri og meierier kan dermed være utsatt for slik eksponering.
Næringsmiddelindustrien er en av bransjene med høy forekomst av luftveisplager og -sykdommer blant de ansatte. Det er allerede kjent at en del av luftveisplagene skyldes eksponering bioaerosoler.
Risikovurderingen til ansatte som eksponeres for slike partikler, er krevende. Det finnes få relevante grenseverdier i luft for bioeaerosoler som kan forekomme i næringsmiddelindustrien. Eksponering for biologiske partikler i arbeidsluften innen næringsmiddelindustrien er også lite studert internasjonalt.
I 2024 har STAMI stått for en betydelig kunnskapsutvikling på dette fagområdet. To doktorgradsprosjekter har kartlagt eksponering blant 250 arbeidstakere i bransjer som håndterer store mengder mel, råvarer og ferdige produkter i pulverform, samt sjømat.
Resultatene viser at arbeidstakere ofte utsettes for høye konsentrasjoner av bioaerosoler, og at visse arbeidsprosesser og råvarer utgjør en særlig risiko.
Resultatene har hatt stor vitenskapelig betydning ved å gjøre det mulig å identifisere hvilke faktorer som bidrar til økt eksponering.
Resultatene har også stor samfunnsmessig betydning ved at de bidrar til økt oppmerksomhet om bioaerosoler som arbeidsmiljøutfordring, både i Norge og internasjonalt.
De deltakende virksomhetene har fått direkte nytte av forskningen ved at de fortløpende har fått tilgang til egne måleresultater og har brukt disse i sitt HMS-arbeid for å redusere eksponeringen. Dette har ført til økt bevissthet om ventilasjon, hygienerutiner og personlig verneutstyr i virksomhetene.
Formidling av resultatene til arbeidslivet har vært en viktig del av arbeidet, og i 2024 har STAMI blant annet formidlet forskningen via publikasjoner i internasjonale tidsskrifter, til bedriftshelsetjenester og i relevante fagmiljøer.
STAMIs forskning på feltet vil fremover bidra til utvikling av bedre retningslinjer og mulige regulatoriske grenseverdier for bioaerosoler i arbeidsmiljøer.