Ved å videreutvikle prototyper fra tidligere prosjekter, som dempehåndtak og støvsugere for fjellbor, tar prosjektet sikte på å forbedre arbeidsmiljøet for arbeidere utsatt for hånd-arm vibrasjonssyndrom (HAVS) og mineralstøv. Eksponering for slike faktorer er kjent for å føre til alvorlige helseproblemer som lungesykdommer og muskel- og skjelettplager.
Effekten av nye tekniske løsninger skal måles og dokumenteres. Evaluering av praktisk bruk og opplevd effekt skal innhentes fra arbeidstakere som tester utstyret.
Relevansen for norsk arbeidsliv er betydelig, da anslagsvis mer enn 15 000 arbeidere er direkte eksponert for vibrasjoner fra trykkluftbor, og opptil 50 000 arbeidere utsettes for mineralstøv. Prosjektet kan bidra til å redusere helserisikoen, samt bidra til økt produktivitet og lavere sykefravær i en av Norges viktigste næringer. En av målsettingene er at gjennom samarbeid mellom forskningsmiljøer, entreprenører, byggherrer og verktøysprodusenter, så kan mye av risikoen knyttet til støv og vibrasjoner fjernes. Det siktes også mot kommersialisering av tekniske løsninger som kan brukes bredt i industrien.
Eksterne samarbeidspartnere:
BNL, RISE Institute, Mesta AS, Oslo Trykkluft, Terox, Nordisk Fjellsikring, Statens Vegvesen, Statnett, Bane Nor, Stetind Entreprenør, Linja AS, BKK, m.fl.
Økonomiske bidragsytere:
IA-bransjeprogrammet for bygg og anlegg, samt deltakende bedrifter.