Målgruppe
Leger som er i spesialisering i arbeidsmedisin. Kurset tar sikte på å dekke både generelle og spesifikke læringsmål for fagfeltet i henhold til ny ordning, samtidig som gammel ordning blir dekket. Kurset er et av de anbefalte kursene i spesialisering i arbeidsmedisin og er tilpasset læringsmålene i spesialiseringsordningen. Det er likevel åpent for andre søkere, men leger har førsteprioritet ved opptak. Søkere med annen relevant bakgrunn kan tas opp dersom det er plass etter søknadsfristens utløp.
Maks antall deltakere: 45
Når avholdes kurset neste gang: våren 2025
Varighet: Fire dager
Kursavgift: 7000
Sted: STAMIs lokaler i Gydas vei 8, Majorstuen i Oslo
Kursbeskrivelse
På dette kurset lærer du hvordan du bruker prosjektarbeid og forskning i din arbeidsmedisinske hverdag. Du vil få kunnskap om både kvantitative og kvalitative metoder som benyttes i arbeidsmedisinsk prosjektarbeid og forskning, samt grunnprinsipper for statistisk bearbeidelse av resultatene.
Vi vil gjennomgå regelverk og etiske krav ved datainnsamling og -behandling. Innhenting og bruk av relevant litteratur er viktig i den arbeidsmedisinske hverdagen.
Etter gjennomført kurs vil du selvstendig kunne innhente relevant litteratur for å belyse faglige problemstillinger.
Vi benytter varierte undervisningsmetoder og kombinerer forelesninger, gruppearbeid, erfaringsutveksling og oppgaver. Vi forventer at du deltar aktivt i undervisningen.
Undervisningen er tilpasset leger i spesialisering innen arbeidsmedisin. For andre søkere kreves det både god kjennskap til og erfaring fra fagområdet for å ha tilstrekkelig utbytte av kurset. For mer informasjon om spesialistutdanning i arbeidsmedisin se spesialisthelsetjenestens nettside.
ARB-052 Ved utredning av mistenkt arbeidsrelatert sykdom eller skade, selvstendig kunne innhente relevant bakgrunnsinformasjon, både om den konkrete pasient, eksponeringsopplysninger og aktuell litteratur, og beherske tverrfaglig samarbeid med andre spesialiteter og yrkesgrupper.
ARB-118 Ha god kunnskap om epidemiologiske metoder i arbeidsmedisin
ARB-119 Ha god kunnskap om prosjektarbeid som metode i arbeidsmedisin, og om hvordan systematisk registrering av kvantitative og kvalitative sammenhenger kan brukes i det løpende helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet i arbeidslivet, herunder:
– kunnskap om hensiktsmessigheten av og metoder for dataregistrering i bedriftshelsetjenesten
– kunnskap om metoder for systematisk innsamling av data fra arbeidsmiljøet og effektvariabler
– kunnskap om organisering og rapportering av prosjekter
FKM LM-13 Kunne lese og forstå og vurdere hypoteser i en forskningsprotokoll, og kjenne til relevant lovverk og grunnleggende forskningsetikk
FKM LM-32 Selvstendig kunne formulere gode, søkbare spørsmål fra egen praksis, gjennomføre søk i relevante kilder, kritisk vurdere forskningsgrunnlaget ved hjelp av sjekkliste, og bruke konklusjonene til å forbedre egen praksis (kunnskapssirkelen)
FKM LM-34 Kunne bruke relevante kunnskapskilder innen egen spesialitet, og kjenne deres styrker og svakheter (kunnskapkilder)
FKM LM-42 Kunne anvende forbedringskunnskap til å forbedre klinisk praksis, pasientforløp og/eller administrative arbeidsprosesser på egen arbeidsplass
FKM LM-43 Forstå forskjellen mellom hvordan data samles inn og analyseres i forskningsarbeid, forbedringsarbeid og revisjons-, kontroll og tilsynsarbeid og vite hvordan resultater fra forbedringsarbeid publiseres
Godkjenninger
Kurset vil bli søkt godkjent som valgfritt kurs i spesialistkomiteene for arbeidsmedisin, allmennmedisin og samfunnsmedisin.
Søknad og prioritering
Leger i spesialisering har prioritet ved opptak til kurset. Dersom du har annen yrkesbakgrunn enn lege og ønsker å delta, kan du likevel melde deg på. Andre søkere med relevant bakgrunn kan tas inn dersom det er ledige plasser etter søknadsfristens utløp. Alle søkere vil motta endelig svar på om de har fått plass, innen to uker etter søknadsfristens utløp.
Avmelding
Har du fått bekreftet plass, er denne bindende. Skulle det likevel bli behov for å trekke seg etter å ha fått tildelt plass, gjelder følgende avmeldingsregler:
Avmeldingsfrist er en måned før kursstart. Konkret dato for avmeldingsfrist er oppgitt i kursutlysningen. Ved avmelding innen frist påløper ingen kursavgift. Dersom avmeldingsfristen ikke overholdes, utstedes faktura på hele kursavgiftens beløp.
Ved sykdom er det ingen kursavgift dersom attest fra lege kan fremlegges.