
Høsten 2024 lanserte STAMI den sjette utgaven av Faktabok for arbeidsmiljø og -helse. Faktaboka utgis hvert tredje år og gir en samlet oversikt over arbeidsmiljø- og arbeidshelsetilstanden blant sysselsatte i Norge.
Den nye utgaven er bygget på et forsterket datagrunnlag, som gjør at STAMI i 2024 leverer statistikk og fakta på arbeidsmiljøet til over 80 ulike nærings- og yrkesgrupper.
Tall fra faktaboka viser at ett av tre sykefravær er arbeidsrelatert. En klar målsetting for norsk arbeidsliv er å få flere folk i jobb, unngå at arbeidstakerne blir syke av jobben og forhindre frafall fra arbeidslivet. For å lykkes med dette må tiltakene være kunnskapsbaserte og arbeidsmiljø prioriteres systematisk.
Her er faktaboka er et godt sted å starte. Kunnskapen den inneholder, har stor samfunnsmessig betydning fordi den gir en status på hvor skoen trykker ute på norske arbeidsplasser og hvilke forhold på arbeidsplassen som har betydning for helse og fravær. Den hjelper også virksomhetene å se hvordan de bør innrette innsatsen fremover.
Gjennom det felles kunnskapsgrunnlaget i faktaboka diskuteres, prioriteres og målrettes det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, og på denne måten har den betydelig samfunnsnytte.
Faktaboka brukes bredt. Partene i arbeidslivet bruker den til å gi råd om målrettede arbeidsmiljøtiltak, og den har vært et viktig grunnlag i arbeidsmiljøsatsingen i forrige IA-avtale. I 2024 har faktaboka også vært en sentral kilde for Arbeidstilsynets «Risikobilde» og i revisjonen av «Forskrift om ledelse, organisering og medbestemmelse», som definerer hvilke næringer som skal ha krav om å knytte seg til en bedriftshelsetjeneste.
Kunnskap fra faktaboka 2024 ligger videre til grunn i vurderinger som er gjort i ulike utvalg, blant annet i kvinnearbeidshelseutvalget.
Etter lanseringen i september 2024 har STAMI hatt en utstrakt formidlingsaktivitet for å sette norsk arbeidsliv i stand til å ta kunnskapen i bruk. Vi opplever stor etterspørsel etter faktaboka, både i trykt og digital versjon. Over 600 eksemplarer er delt ut, og den digitale versjonen har blitt lastet ned nærmere 6000 ganger.