Det finnes et stort antall kjemiske stoffer i omløp, og mange av disse produseres, prosesseres eller brukes på norske arbeidsplasser. For å komme frem til primærforebyggende tiltak er det viktig med kjennskap til hvordan kjemiske eksponeringer fører til uhelse, deres virkningsmekanismer og god risikoforståelse. Kurset i arbeidslivets toksikologi gir deltakerne et oppdatert kunnskapsgrunnlag for håndtering av kjemikaliepåvirkninger i bruker- og produksjonsindustri, for praktisk kjemikaliehåndtering i egen bedrift og for diskusjon av egne problemstillinger.
Kurs i arbeidslivets toksikologi er en del av spesialistutdanningen for leger, men er åpent for alle. For å få fullt utbytte av undervisningen er det anbefalt å ha høyere helsefaglig utdanning, da vi forholder oss til læringsmålene som er gitt i forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for arbeidsmedisinere og legger opp undervisningen etter disse.
Dette kurset dekker følgende læringsmål (PDF)
Kurset er godkjent av følgende spesialitetskomite(er):
Allmennmedisin: Godkjennes med 21 valgfrie kurspoeng til videre- og etterutdanningen.
Arbeidsmedisin: Godkjennes med 21 timer som obligatorisk kurs for leger i spesialisering.
Samfunnsmedisin: Godkjennes med 19 timer som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.